NOVIH 12 MILIONA DINARA U SISTEM ODVODNJE OTPADNIH VODA- APATIN SVE BLIŽI PREČISTAČU

APATIN EKONOMIJA VESTI

Jedan od glavnih prioriteta opštine Apatin uz brojne investicione projekte, ove godine su bila i ulaganja u zamenu azbestno-cementnih cevi gradskog vodovoda i u kanalizacioni sistem. Kako bi se poboljšala kvalitet života građana, lokalna samouprava je poslednjom investicijom, izgradanje ispusnog cevovoda na Dunavu, koja je krenula ovih dana, trajno rešila problem sa odvođenjem otpadnih voda i ujedno izvela sve neophodne predradnje za izgradnju budućeg prečistača. O izgradnji ispusnog cevovoda koji je krenuo ove nedelje, za radio Dunav je govorio Jevto Milojević, pomoćnik predsednika opštine Apatin zadužen za investicije.
– Upravo ovih dana se polažu cevi na ispustu u Dunav, zajednički projekat Apatinske pivare i opštine Apatin. Reč je o investiciji vrednoj 12 milion dinara sa kojima će biti rešen problem otpadnih voda Apatina. Radove izvodi preduzeće Potiski vodovod iz Horgoša i oni će biti završeni do nove godine. Sa ovom investicijom će biti završene sve neophodne radnje koje opština mora izvesti pre izgradnje gradskog prečistača otpadnih voda.
Izgradnju cevovoda sa 12 miliona dinara, finansira opština Apatin a prema rečima Milojevića projekat prečistača, čija je izrada u toku, finansiraće evropski i drugi fondovi.
-Sredstva za projekat izgradnje prečistača, opština će pokušati da obezbedi iz evropskih i drugih fondova u naredne 3-4 godine. Investicija je velika za opštinu, poput Apatina, kaže Milojević i dodaje da ovim investicijama lokalna samouprava spremno dočekuje nove investitore ali i pokazuje svoju odgovornost prema građanima a pre svega prema prirodnoj okolini.


Jedna od najvećih investicija u narednim godinama je, svakako, izgradnja prečistača otpadnih voda u Apatinu. Milojević je naveo da će prema novim analizama i svetskim trendovima vezanim za izgradnju prečistača , u opštini Apatin biti izgrađeno više njih.

– Projekat centralnog prečistača svih otpadnih voda iz opštine Apatin, koji je ranije bio aktuelan, će biti revidiran. Jer prema najnovijim analizama i svetskim trendovima, svako od naseljenih mesta će morati da ima sopstveni kolektor i prečistač- fabriku za preradu otpadnih voda. Jedino se Svilojevo, kao naseljeno mesto, zbog svoje blizine i broja stanovnika planira priključiti budućem prečistaču u Apatinu, kaže Milojević.

Precistac otpadnih voda, lucko podrucje, polaganje cevi (7) Precistac otpadnih voda, lucko podrucje, polaganje cevi (4) Precistac otpadnih voda, lucko podrucje, polaganje cevi (2) Precistac otpadnih voda, lucko podrucje, polaganje cevi (9)