НОВИ ПРОГРАМ У АПАТИНСКОМ ЦЕНТРУ ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД – ПОВРЕМЕНИ ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Центар за социјални рад Апатин покренуо је програм повременог породичног смештаја детета који подразумева облик хранитељства у коме деца остају у биолошкој породици, али имају помоћ у одређеном временском периоду. Помоћ се пружа онда када је потребна деци или родитељима и може бити од неколико сати до 15 дана у континуитету у току једног месеца, а максимално до 60 дана у току једне године.

– Повремено хранитељство је подршка породицама које имају децу са неким видом потешкоћа. Овај облик подразумева боравак детета у хранитељској породици која је обучена да пружи негу која је потребна управо том детету. Ова врста подршке не подразумева само чување детета него и адекватну помоћ, односно, одређене облике квалитетних активности хранитеља са дететом. Хранитељ за овај посао добија одређену врсту надокнаде, рекла је Милка Баста, Дипл. психол. мастер из Центра за социјални рад, задужена за питања хранитељства.

Баста је нагласила да ова подршка родитељима не значи да њихово дете иде било где на смештај нити да се они не брину адекватно њему Напротив, ово је програм којим се помаже родитељима да лакше брину о свом детету. Ово право на подршку им се признаје сваког месеца и прави се план о врсти подршке која им је потребна. Планови су уско специјализовани за сваку породицу.

Специфично је што родитељи бирају ко је особа којој ће поверити своје дете. То се разликује од стандардног хранитељства. Родитељ предлаже особу која је детету блиска. Повремени хранитељ мора да прође обуку која подразумева 11 врло исцрпних радионица, базиране на широком спектру информација уз оне о специфичним потребама одређеног детета. Када је особа блиска детету, углавном већ познаје његове специфичности. Родитељ на тај начин може бити миран док дете проводи време са повременим хранитељем, каже Милка Баста.

Програм је покренуло и одлуком одобрило Министарство за социјална питања. У њему још увек нису јасно постављене све норме и правила, Правилник није у потпуности уређен, па су га, према речима Милке Баста, Центри избегавали користити. У Војводини само два Центра пружају ову услугу, поред апатинског то чини још и Центар за породични смештај „Усвојење“ из Новог Сада. 

– Прошле седмице смо одржали менторски састанак којем су присуствовале колеге из новосадског Центра, а које имају дугогодишње искуство у раду овог облика хранитељства. Они су високим оценама оценили наш рад и начине на који поштујемо процедуре и спроводимо рад, нагласила је Баста.

Током година у апатинском Центру за социјални рад приметили су да је повећан број деце која имају различите врсте потреба. Центар има скалу којом се воде у процесу процене, али, генерално, потребу за оваквим видом подршке имају деца која имају потешкоће или развојне проблеме који захтевају додатно ангажовање. Са одређивањем потребе учешћа у програму у Центру се неводе искључиво децом којој је већ одређена категоризација. Она могу бити у фази откривања проблема, али је родитељима и детету потребна додатна подршка на том путу.

– Ова помоћ подразумева да је родитељ око свог детета ангажован више него просечни родитељи. Уважава се и ситуација када родитељи немају подршку породице, па им је због тога потребна наша помоћ. Финансијски моменат овде није од пресудног значаја јер родитељи не учествују у плаћању услуге. Могу да кажем да у овом моменту немамо листу чекања нити већи број захтева од наших могућности. Ово је програм у развоју и очекујемо да се тек у неком наредном пероиду препознају све његове позитивне стране и могућности. Накнада хранитељима је у висини цене дана редовног хранитељства, а обрачун се врши на основу броја проведених сати са дететом. Збрајају се сати и претварају у радне дане. Финансијске трошкове сноси Министарство, истакла је Баста.

Она је позвала породице које имају потребу за оваквим видом подршке да се јаве у апатински Центар за социјални рад, као и да предложе кандидата за повременог хранитеља који ће радити са њиховим дететом. Позив родитељима је отворен до краја године да би следеће године могли испланирати обуку која је обавезна за све потенцијалне повремене хранитеље и мора бити испоштована без обзира да ли је предложени кандидат члан породице, породични пријатељ, персонални асистент и слично.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *