NISKE TEMPERATURE “DONELE” APATINCIMA VISOKE RAČUNE ZA STRUJU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Niske temperature u decembru, novogodišnja rasveta, spremanje slavske trpeze i pripreme za novogodišnju noć znatno su uvećale račune za struju brojnih Apatinaca.

Prosečno četvoročlano domaćinstvo u Apatinu koje se u decembru grejalo na struju sa recimo tri grejna tela dobilo je decembarski račun u iznosu od oko 20.000 dinara.

Nadležni kažu da su ovakvi računi bili očekivani s obzirom da potrošači u decembru troše mnogo više nego ostalih meseci u godini. – Spremaju se slavske trpeze, kolači, razna pečenja. Građani ne razmišljaju o troškovima koje pravi novogodišnja rasveta, korišćenje računara, tv aparata, ali i drugih električnih uređaja koji se koriste daleko više tokom praznika nego što je to uobičajeno, kažu u EPS-u.

Da podsetimo, struja je u oktobru poskupela je za 3,8 odsto, a razlika u iznosu računa istanjila je džep nekih potrošača za znatan iznos. Poskupljenje od najmanje 500 dinara “zakačilo” je građane koji su ušli u “crvenu zonu”, odnosno potroše mesečno  više od 1.600 kilovat sati.

Besplatna struja

Kada se na oktobarsko poskupljenje dodaju niske temperature i minus koji se zadržao tri sedmice, domaćinstvo koje se “greje na struju” sa tri grejna tela dobilo je decembarski iznos računa u iznosu od oko 20.000 dinara.