НЕСТАЈУ ТОРБЕ И НАМИРНИЦЕ – ГРАЂАНИ И МАРКЕТИ СВЕ ЧЕШЋЕ НА МЕТИ СИТНИХ ЛОПОВА

APATIN DRUŠTVO HRONIKA SOMBOR VESTI

Последњих месеци у Апатину су учестале крађе личних ствари, новчаника, торби, а у порасту је и крађа тек купљених намирница које грађани одлажу у аутомобилима, корпама бицикала, или на предвиђеним полицама на уласку у маркете. Иако не постоје тачни подаци о њиховом броју, грађани тврде да их има више него икада пре. Без разлике у годинама, крађи подједнако прибегавају млађи, старији, они без новца и добро ситуирани.

Ушао сам у маркет да купим цигарете. Пре тога сам обавио куповину на пијаци, па сам ствари из претходног пазара одложио на полицу са кукама. Два метра сам био удаљен од торбе у тренутку када је нестала. Пријавио сам случај службеници, након чега смо отишли прегледати снимак надзорне камере. На њему се јасно видело како непозната женска особа улази у маркет, посеже за торбом и одлази на главну улицу. Тренуци су били у питању, сведочи наш старији суграђанин. У торби је каже било поврће и хлеб, вредности око хиљаду динара.

Kупили смо паприку на пијаци, неколико џакова. Kако би наставили са куповином супруг ју је однео у аутомобил. Након пазара смо кренули кући, а паприке више није било. И поред гомиле људи на паркингу, нико ништа није видео, разочарана је наша суграђанка. Тек када смо испричали познаницима шта нам се догодило, јавили су се и други са сличним случајавима, каже ова Апатинка. Ни она није пријавила крађу полицији.

Поред грађана, са крадљивцима муку муче и продавци. Они се са овим проблемом суочавају свакодневно и кажу да ситних лопова има из свих социјалних и старосних структура. Kраду и пензионери и деца, али чак и образовани и добро ситуирани.

-Свакодневно имамо проблема, од препакивања робе до класичне крађе, скривања ствари у гардероби и торбама, тврде продавци апатинских маркета. Kраду се и луксузне ствари, које и нису неопходне за живот.

Догађа се да крађу откријемо на самој каси или након извесног праћења, али већину тек на попису или попуњавању полица. Примера ради, уколико пронађемо празне кутије црне чоколаде која је неколико пута скупља од обичне, знамо да је на каси плаћена она јефтинија, појашњава један трговац. Kрадљивац је у том случају заменио садржај кутије. Слична је ситуација са месом и поврћем, које крадљивци након вагања и лепљења цене допуњавају истом робом, откривају продавци.
Изважу лубеницу која је тешка 4-5 килограма и након што аутомат одштампа рачун, цену налепе на другу лубеницу, која је тежа, како би мање платили. Ове минусе надокнађују запослени, жале се продавци.

Иако је у већини случајева вредност украдене робе тек неколико хиљада динара, из полиције кажу да сваки случај треба пријавити. – У августу смо забележили пораст ситних крађа, нестанак торби или намирница које су грађани купили и нехотице оставили у корпама својих бицикала, аутомобила, испред маркета или пијаце..
На грађане се апелује да чувају своје ствари, закључавају аутомобиле и сваки случај обавезно пријаве полицији.

1 thought on “НЕСТАЈУ ТОРБЕ И НАМИРНИЦЕ – ГРАЂАНИ И МАРКЕТИ СВЕ ЧЕШЋЕ НА МЕТИ СИТНИХ ЛОПОВА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.