НАПРАВЉЕН ПРВИ КОРАК КА РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА КАНАЛИЗАЦИОНЕ МРЕЖЕ У ПРИГРЕВИЦИ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Изградња канализационе мреже у Пригревици која је започела још 2005. године, обустављена је након 5 година. Инвеститор на изградњи је била Месна заједница Пригревица која је прикупљала техничку документацију, бирала извођаче и пратила радове. Данас, 10 година од обуставе радова на овом комуналном пројекту, општина Апатин предузима неопходне кораке како би се они наставили. Тим поводом у општини Апатин је одржан је први радни састанак на којем је поред представника локалне самоуправе уествовао и директор Војводинапројекта а. д. из Новог Сада, Матија Стипић, као одговорни пројектанта на извођењу хидротехничких инсталација. Он је за потребе наставка изградње канализације у Пригревици позван како би анализирао постојеће стање.

-У то време је одабрана нископритисна канализациона мрежа као решење и на бази тога је расписан тендер и направљена мрежа. У насељу има око 1,5 км гравитационе канализације и негде око 28 км нископритисне канализације. Канализација је пречника од 63 до 110 мм и треба рећи да је ток у тим цевима под притиском за разлику од гравитационе канализације. Постоје решења која могу бити примењива у равничарским пределима и на томе ћемо радити у наредном периоду како би се наставило са изградњом канализационе мреже, рекао је Стипић. Наставак пројекта изградње канализационе мреже у Пригревици иницирала је председница општине Апатин, Дубравка Кораћ.

Проблем фекалне канализације у Пригревици тренутно је један од  највећих комуналних проблема у нашој општини. С обзиром на многе недоумице о раније изведеним радовима на фекалној канализацији, употребљивости и квалитету мреже, ступили смо у контакт са најеминентнијим стручњацима за пројектовање у земљи и замолили их да нам дају препоруку за даље кораке. Циљ је да Пригревица у наредних 5 година добије функционалну канализациону мрежу, јер је тренутни начин третмана отпада за грађане прескуп и неефикасан, а такође представља еколошки ризик, рекла је председница општине.

Први корак у наставку изградње мреже јесте да се изврши тестирање постојеће мреже, за коју никад није добијена употребна дозвола,  након чега ће се донети одлука о даљим активностима.

Информативна служба СО Апатин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.