NAGRAĐENI UČENICI BORAVILI U MILANU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Kancelarija za Mlade iz Apatina nakon završetka školske godine nagradila je najbolje pojedince, a oni koji su među njaboljima bili za nijansu bolji dobili su nagradno putovanje u Italiju. Prethodnih nekoliko dana provedenih u Milanu, po rečima učenika, ostaće kao lepa uspomena i podstrek za neke nove generacije da sa više želje pristupaju školskim obavezama. Povodom ekskurzije Kancelarija za mlade je izdala saopštenje koje vam prenosimo u celosti.

SAOPŠTENJE

Kao što smo i obećali najbolji učenici odnosno vukovci srednjih škola posetili su prestonicu “mode” grad Milano.

Na putovanje su išli: Boris Deak, Relja Mihić, Vanja Rapaić, Mirjana Pavković, Jovana Uzelac i Ana Živković, vukovci gimnazije “Nikola Tesla” iz Apatina.
Nezaboravno putovanje započinju već u autobusu laganom noćnom vožnjom preko Hrvatske, Slovenije i Italije.. Drugog dana putovanja stižu u Milano. Razgledanje započinje od srednjovekovnog zamka Sforcesko, zatim najveća gotička katedrala Italije na prelepom Trgu Duomo, i jedna od najpoznatijih opera sveta, čuvena Skala, a nisu ni odoleli da zavire u unutrašnjost glamurozne Galerije Vitorio Emanuele i sagledaju butike visoke mode.

Najbolji đaci se ne zadržavaju u Milano već narednog dana odlaze u Đenovu, poznata kao najveća luka Italije, poseduje veliko i dobro očuvano staro jezgro, koje je pod zaštitom UNESKO-a. Po dolasku obilazak grada: Trg Ferari, Opera, Duždeva palata, Katedrala Sv. Lorenca, stari svetionik La Lanterna (najstariji svetionik na svetu, koji još uvek radi), kuća Kristofera Kolumba. Posle Đenove posetili su jedan od najboljih italijanskih tržnih centara –outlet Serravalle.
Sledeći dan putovanja bio je rezervisan za velelepno mondensko jezero Komo. Čarobna kombinacija Alpa i jezera čini ovo mesto izuzetnom turističkom atrakcijom, tako da nije nikakvo iznenadjenje što mnogi članovi jet-seta, poput Džordža Klunija, Džulije Roberts imaju svoje vile ovde. Nezaboravnim krstarenjem jezerom imali su prelep pogled na obalu i nestvarne vile, a penjanje žičarom na Alpe daje sasvim drugačiji pogled na jezero i grad Como, prelepa panorama od koje zastaje dah.. Za kraj putovanja posetili su Švajcarsku, odnosno grad i jezero Lugano, grad koji je očuvao svoju autentičnost poput Trg Reforma sa Gradskom kućom, sa starim krivudavim ulicama, prepoznatljivim kutcima i prelepim crkvama, medju kojima se ističe katedrala San Lorenco, brojnim palatama i parkovima.

Za njih je ovo putovanje bilo nezaboravno, oduševljenje je raslo iz dana u dan, a osećaj zadovoljstva da je neko nagradio njihov trud nisu mogli da sakriju. Sa velikim elanom i motiovacijom nastavljaju dalje školovanje.
Drago nam je da smo im priredili takvu zasluženu nagradu i da ih podstaknemo da u narednom periodu života koji je pred njima budu još uspešniji.
Uspeh neće izostati znajući da su upisali fakultete koje su želili.
Za njih je ovo početak putovanja, a svojim budućim trudom i radom nadamo se da će imati priliku da posete još mnogo lepih mesta.
Još jednom im čestitamo i želimo im sreću u novom poglavlju života.

Kancelarija za mlade
Milana Srdić

KZM APATIN, MILANO KZM APATIN, MILANO KZM APATIN, MILANO