MLADI U CENTRU PAŽNJE

APATIN DRUŠTVO VESTI

Uspešan završetak sedmogodišnje podrške mladima realizovane kroz Projekat za jačanje ekonomske sigurnosti Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID, obeležen je konferencijom u Jugoslovenskoj kinoteci.

Dostignuća Projekta u oblasti preduzetništva i zapošljavanja mladih istaknuta su kroz četiri panel diskusije, uz učešće predstavnika državnih institucija, međunarodnih organizacija, kancelarija za mlade i vlasnika kompanija, a ovom događaju prisustvovao je i koordinator Kancelarije za mlade opštine Apatin Miloš Đerić.

Na skupu su govorili ministarka omladine i sporta, prof. dr Alisa Marić, direktorka misije USAID u Srbiji, Suzan Fric, te šef za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji gospodin Janmat.

Oni su naglasili značaj razvoja omladinskog preduzetništva i modernih trendova na polju zapošljavanja u Srbiji i u svetu, kao i važnost podrške državnih institucija i agencija. Na konferenciji je učestvovao i državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin.

01– Kancelarija za mlade opštine Apatin organizovala je vršnjačku radionicu u okviru projekta “Zove te karijera” Beogradske otvorene škole, koji je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a tiče se karijernog informisanja mladih. Posebna pažnja bila je usmerena ka pravilnom načinu pisanja radne biografije, pripremi za intervju sa potencijalnim poslodavcem, razvoju preduzetništva i planiranju karijere, a bilo je reči i o upotrebi novih tehnologija aktivnog traženja posla. U našem gradu uspešno je realizovana i dvodnevne obuke mladih u oblasti razvoja poslovnih ideja, pisanja biznis plana i mogućnostima za pokretanje sopstvenog biznisa u okviru USAID-ovog Projekta za jačanje ekonomske sigurnosti, koji ima za cilj stvaranje uslova za brže i lakše zapošljavanje mladih u lokalnoj zajednici i okruženju, a ovaj značajan program Američke organizacije za međunarodni razvoj realizovan je takođe u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije – izjavio je Miloš Đerić.

Ministarka omladine i sporta, Alisa Marić, istakla je da je ovo ministarstvo od 2008. godine do sada, kroz konkurse za sprovođenje ciljeva Nacionalne strategije za mlade, finansiralo ukupno 56 projekata udruženja mladih/za mlade u ukupnom iznosu od preko 46 miliona dinara. Oni su za cilj imali povećanje mogućnosti zapošljavanja i razvoj preduzetničkog duha među mladima.

– Aktivnostima ovih projekata obuhvaćeno je 30.000 mladih, kroz obuke i mentorstva. Ministarstvo omladine i sporta prepoznaje potencijale i veliki značaj zajedničke pomoći omladinskom preduzetništvu sa međunarodnim donatorima. Zahvaljujući podršci projekta ekonomske sigurnosti, preko 120 kancelarija za mlade širom Srbije aktivno učestvuje u rešavanju problema zapošljavanja mladih, a 33 kancelarije su već razvile i usvojile akcione planove za omladinsko preduzetništvo – rekla je, između ostalog, prof. dr Alisa Marić.

03
Direktorka misije USAID u Srbiji, Suzan Fric, iznela je podatak da je ova poznata američka nevladina organizacija od 2001. godine za podsticaj privrednog rasta, jačanje pravosuđa i promovisanje efikasnog upravljanja javnim sektorom u Srbiji uložila više od 690 miliona USD.

Saradnjom USAID-ovog Projekta za jačanje ekonomske sigurnosti sa kancelarijama za mlade, Vladom Republike Srbije i domaćim privatnim i javnim sektorom, omogućene su obuke iz preduzetništva za preko 1.800 mladih, a stotine njih našlo je ili počelo sopstveni posao. Stažiranje je omogućeno za preko 850 studenata iz južne Srbije i Sandžaka, osnovani su centri za karijerno vođenje u Novom Pazaru i Bujanovcu, a preko 8.000 mladih aktivno je u programu Dostignuća mladih Srbije.

Na kraju skupa uručene su nagrade. Nagrada za najinovativniju novu kompaniju pripala je Etno selu Latkovac, a za najaktivniju školu u programu Dostignuća mladih Tehničkoj školi Vlasotince. Priznanje za najaktivniju kancelariju za mlade dobilo je Prijepolje. Takođe je dat pregled aktivnih programa koje finansiraju Vlade Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke.

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *