OMILJENE MELODIJE SVETLANE TIRMENŠTAJN

APATIN KULTURA VESTI

Povodom obeležavanje 8. marta, Međunarodnog dana žena, Opštinski kulturni centar organizovao je u Velikoj sali Doma kulture koncert pijanistkinje Svetlane Tirmenštajn pod nazivom “Omiljene melodije”.

Ljubitelji klasika uživali su u delima Šopena, Debisija, Lista, Šuberta, Betovena i Rahmanjnova, a gošća iz Rusije podarila je deo muzičke istorije svoje države devetnaestog i dvadesetog veka u periodu kada je i stvarao jedan od najvećih pijanista i kompozitora.

Kako je u svom obraćanju publici rekla pijanistkinja Svetlana Tirmenštajn, Rahmanjinov nije mogao da preboli nostaligiju za otadžbinom Rusijom koja mu je, kako su godine tekle, sve više nedostajala.

BenQ Digital Camera

– Ono po čemu je Rahmanjinov talenat bio prepoznatljiv ogledalo se i u mogućnosti da bez greške ili bilo kakve pripreme odsvira složenu kompoziciju od početka do kraja odmah pošto je i odsluša – rekla je, između ostalog, pijanistkinja.

Svetlana Tirmenštajn završila je novosibirski i kijevski konzervatorijum, a od kada živi i radi u Srbiji nastupa kao član tria “Amoroso”.

BenQ Digital CameraKao solista i kamerni muzičar nastupala je u gotovo svim značajnijim dvoranama Srbije, a imala je zapažene koncerte i sa Umetničkim ansamblom Vojske Jugoslavije, orkestrom RTS-a i kamernim sastavom “Camerata di Musica” čiji je i jedan od osnivača.

Status samostalnog umetnika UMUS joj je dodelio 1998. godine, a od 2003. jedan je od aktivnih članova barokne radionice na FMU kao čembalista.

Sa ansamblom Belgrade baroque imala je turneje po Švedskoj, a sarađivala je sa sopranom Ljudmilom Gros, duvačkim kvintetom Beogradske Filharmonije, duvačkim kvintetom Viva Lobos iz Rio de Žaneira i meksikancem Erikom Fricom.

Svetlana trenutno radi u Srednjoj muzičkoj školi “Jovan Bandur” u Pančevu i pohađa specijalističke studije na FMU Univerziteta u Beogradu.

V. Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *