MLADI IZ APATINA NA ZAVRŠNICI FESTIVALA “MESEC LJUDSKIH PRAVA” U BEOGRADU

APATIN DRUŠTVO VESTI
Festival pod nazivom “Mesec ljudskih prava”, organizovan od strane Inicijative mladih za ljudska prava i uz podršku Vracar rocks festivala, završen je spektakularnim koncertom u beogradskom Centru za kulturu “Božidarac”, a reč je o kultnom kulturnom jezgru poznatom po negovanju različitosti i ljudskih sloboda.
U “Božidarcu” je prethodno održana konstruktivna debata na temu položaja omladine u regionu uz razmenu iskustava mladih iz Srbije i Hrvatske. Na debati su, pored predstavnika Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda i Zagreba, učestvovali Mirela Priselac Remi iz benda “Elemental” i Marko Šelić Marčelo. Oni su govorili na temu regionalne saradnje u oblasti kulture. U koncertnoj sali potom je održan koncert hrvatske grupe “Elemental”.
Reč je o grupi koja društveno angažovanim tekstovima ukazuje na probleme sa kojima se susreću mladi na našim prostorima, ističući potrebu za njihovim rešavanjem, a brojnoj publici su se, pre nastpa grupe “Elemental”, predstavili članovi beogradskog benda WHITE CITY MASSIVE.
Jedanaestoro mladih iz Apatina, jednog od pograničnih gradova uključenih u program Prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske, prisustvovalo je na oba događaja. Apatinci su prethodno, nakon zvaničnog prijema, organizovano obišli uži centar Beograda.
“Mesec ljudskih prava” sprovodi se u okviru projekta Europe Equals Equality koji je podržan od strane IPA fondova Evropske unije i deo je programa Prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske. Cilj projekta je povezivanje mladih ljudi iz osam pograničnih gradova ove dve zemlje: Subotice, Apatina, Bačke Palanke i Šida u Srbiji, kao i Vukovara, Osijeka, Pakraca i Slavonskog Broda u Hrvatskoj, kroz otvaranje problematičnih pitanja za oba društva.
Mladi iz ovih gradova prepoznali su ključne probleme u svojim lokalnim zajednicama koje su kroz angažovanu umetnost i niz debata pokušali da aktuelizuju i stvore prostor za dijalog o njima.