ATC-LICITACIJA TEZGI DO KRAJA SEPTEMBRA

APATIN DRUŠTVO EKONOMIJA SOMBOR VESTI VOJVODINA

Nova Pijaca Apatin,tržnica

U Apatinu će do kraja septembra biti otvorena nova gradska pijaca i tržni centar površine 4.700 m2. Objekat je vredan nekoliko miliona evra i prva je investicija po modelu javno-privatnog partnerstva u Srbiji.O završetku radova , licitaciji tezgi , prodaji poslovnih prostora i još mnogo čemu razgovarali smo sa Aleksandrom Mijanovićem, direktorom Apatinskog tržnog centra (ATC).

Dunav: Kad planirate završiti radove na ATC-u?

Aleksandar Mijanović:-Radovi su u samom finišu , ostalo je bojenje, završni slojevi, fasaderski radovi, rasporedjivanje tezgi.Objekat je priključen na elektro i  vodovodnu mrežu, parkinzi su svi urađeni, spremamo se za tehnički prijem, ostaje  nam nakon toga još nekih 7 do 8 dana da završimo deo pijace na kojima će prodavci prodavati robu sa kamiona.Dakle , uskoro sečemo vrpcu.

Dosta je dugo bila aktuelna tema među prodavcima  vezana za  cene zakupa tezgi na novoj pijaci.Kada se očekuje lictacija?

-Svaki projekat u Srbiji prate dve priče ona pozitivna i neka negativna.Bilo šta da se radi uvek imate dve strane.Takav je slučaj bio i na ovom projektu.Sve opravdane kritike smo gledali da uvažimo i da izađemo ljudima u susret.Ne može se svima ugoditi.Nadam se da će prodavci i kupci biti višestruko zadovoljni.

-Što se tiče tezgi, napominjem da su u cene kao u okruženju, Opštinsko veće je umanjilo  cene zakupa tezgi  koje smo predložili za 10 do 15 odsto , mi smo se složili kao predlagač sa tom odlukom i  sa te strane mogu reći da  su i cene pijačarine i zakupa tezgi na nivou koji je bio na staroj pijaci.Licitacija tezgi će biti organizovana za nekih desetak dana , gledamo da ostavimo vremena budućim zakupcima da pregledaju tezge , u tu svrhu ćemo izraditi dosta propagandnog materijala- flajera  na kojima će biti tačan raspored tezgi , datum i vreme održavanja licitacije, zone itd.Iskoristićemo sva sredstva javnog informisanja kako bi informacije stigle do zainteresovanih zakupaca I kako bi ceo postupak izdavanja učinili što je moguće transparentnijim.

Projekat je više puta menjan , u konačnom rešenju imamo više poslovnih prostora i tezgi nego što je planirano.Koliko danas ima tezgi a koliko poslovnih prostora?

U odnosu na ono početno stanje koje je bilo 70 lokala i 100 tezgi, na delu pijace koji je dobio upotrebnu dozvolu i koji je već u funkciji, prostor je proširen , sa ovim dodatkom smo dobili jedan moderan tržni centar koji ima 40 malih lokala i jedan veliki  megamarket.Dobili smo deo sa kamionskom pijacom i  175 tezgi što je približno broju tezgi koje je imala stara zelena pijaca.Ovo je optimalan broj jer smo na osnovu šestomesečnih analiza koje smo vodili zaključili da samo na ovaj način pijaca može da funkcioniše.

Ima li još slobodnih poslovnih prostora u ponudi?

Ima još 10 poslovnih prostora na prodaju, ima zainteresovanih kupaca i mi se nadamo da će sa početkom rada novog tržnog centra kompletna ponuda biti rasprodata.

-Kako ocenjujete posao javno-privatnog partnerstva?

Posao javno-privatnog partnerstva je jedini ostao kao mogućnost ulaska privatnog kapitala u privredu Srbije.Država se više ne može zaduživati.Jedini način je poput ovog primera, gde je opština uložila zemljište a mi novac.Apatin je u ovom poslu suvlasnik oko 12 % od ukupne površine na celom projektu.

Obavili smo preliminarne razgovore sa rukovodstvima mnogih opština u Vojvodini koje takođe žele da realizuju ovakav projekat, verovatno će na  svečanom otvaranju koje organizujemo krajem meseca doći svi predsednici opština koji su zainteresovani da vide kako smo to u Apatinu realizovali.

 Aleksandar Mijanović, suvlasnik i direktor apatinskog tržnog centra ATC (2)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *