MIR BOŽIJI -HRISTOS SE RODI!

APATIN DRUŠTVO KULTURA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave  Božić, dan rodjenja Isusa Hrista.Ovaj najradosniji hrišćanski praznik  7. januara slave pravoslavne crkve koje se drže starog, Julijanskog kalendara. To su pored Srpske pravoslavne crkve, i ruska i gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta Gora, kao i kanonski nepriznate crnogorska i makedonska crkva.
Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su badnjak i česnica.Božić je porodični praznik i obeležava se u kući i u crkvama.
Sa željom da ovaj najradosniji hrišćanski praznik donese svima radost, mir i sreću,  građanima apatinske opštine koji po Julijanskom  kalendaru slave Božić, čestitku je uputio paroh apatinski, Protonamesnik Dragan Štević.dragan stevic, apatinski paroh,

Pravoslavnim vernicima čestitku su uputili , župnik apatinski Jakob Pfajfer i predsednik Opštine Apatin dr Živorad Smiljanić.Čestitke možete poslušati u programu  našeg radija.

Prema običajima kod pravoslavnih Srba , pod kuće se po tradiciji posipa  slamom da bi se dočarao skromni ambijent staje u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorodjenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić.Božiću u pravoslavlju prethodi četrdesetodnevni post.Dan posle Božića je spomen Sabora Bogorodice, a zatim, 9. januara, Sveti arhidjakon Stefan, koji se obeležava i kao krsna slava pojedinih porodica.