MIODRAG BAKIĆ:ODLUČILI SMO DA FINANSIRAMO SVE SPORTSKE MANIFESTACIJE U 2014 GODINI

APATIN FUDBAL KOŠARKA ODBOJKA OSTALI SPORTOVI SPORT SRBIJA VESTI

Početkom aprila  u Apatinu  je  održan sastanak rukovodstva Sportskog saveza opštine Apatin sa predstavnicima sportskih udruženja i klubova sa teritorije naše opštine.Na sastanku su razmatrani zahtevi sportskih klubova za finansijsku pomoć koja im je potrebna pri organizovanju sportskih manifestacija u 2014. Pošto je budžetom za ovu namenu predviđen iznos od milion i četiristotine hiljada dinara (1.400.000,00) u mnogim klubovima je postojao strah da sredstava za njihove aktivnosti  neće biti jer je za 30 zahteva koji su pristigli bilo potrebno obezbediti duplo više novca.Tim povodom usvojen je  predlog o formiranju specijalne komisije koja će ova sredstva podeliti klubovima.Komisija je prošle nedelje završila svoj posao i donela odluku da se sredstva rasporede svim klubovima kako bi sve manifestacije bile održane.O radu ove komisije ali i problemima u apatinskom sportu razgovarali smo sa zamenikom predsednika opštine Apatin Miodragom Bakićem.

 

-Dunav:Na prošlom sastanku koji je održan u Velikoj Sali opštine Apatin predstavnici klubova i sportski radnici opštine Apatin su podneli zahteve za finansiranje 30 sportskih manifestacija. Novca za svih 30 manifestacija nije bilo dovoljno pa je rukovodstvo opštine Apatin sa Sportskim Savezom i sekretarom moralo da odluči koje će manifestacije da finansira u 2014 godini. Na koji način ste doneli odluku, bilo je reči o formiranju jedne komisije, da li su klubovi zadovoljni?

         Miodrag Bakić:Naša opština izdvaja za sport izuzetno velika sredstva za neposredna takmičenja, negde oko 20 miliona dinara, a za održavanje sportskih objekata i fiskulturnih sala još oko 25, znači to je negde oko 50 miliona dinara. Prošle godine je opština dodatno izdvojila 3 miliona dinara za određene sportske manifestacije. S obzirom da je budžet restriktivan i da moramo da smanjimo određene troškove, za sportske manifestacije smo ove godine planirali samo 1,5 milona dinara. Naše sportska udruženja, sportski klubovi podneli su 30 zahteva u iznosu  preko 3 miliona .Održali smo sa njima jedan sastanak kao što ste i obavešteni  i razgovarali …Nakon toga je  formirana komisija u kojoj sam i ja bio član .Razgovarali smo sa dosta klubova, i videli da u predlogu korišćenja tih sredstava, ima dosta i reklamnog materijala, dresova itd. Dogovorili smo se da svima obezbedimo uslove da mogu da održe te manifestacije recimo turnir u malom fudbalu u kuglanju itd… Opština će obezbediti nagrade i deo novca a  organizatori moraju angažovati   i određene sponzore da bi se te manifestacije mogle organizovati. Praktično, svaku  organizaciju smo podržali, naravno uz umanjena sredstva,i u dogovoru sa  klubovima.Očekujemo da će  u petak kad bude održana godišnja skupština našeg sportskog saveza, ovaj predlog biti i prihvaćen. Samo su ronioci isključeni iz ovih sredstava, a za njih ćemo morati pronaći neko drugo rešenje.Ako se  ronioci reše sa druge strane, mislim da će svi da budu zadovoljni. Naravno da ćemo pomoći, ako treba i više, kroz rebalans, ali je za sada ovaj predlog ovakav i mi ćemo podeliti negde oko 1,5 miliona dinara svim klubovima koji su tražili sredstva za određene manifestacije.

– Da ne bude zabune, ovo je jedan od načina da se pomogne klubovima pri organizovanju nekih manifestacija, ali takmičarski deo kod svih klubova bi trebao biti finansiran.

         Da. Svi ti klubovi koji su tražili pomoć,ustvari su uputili  zahtev za dodatna sredstva. Svim klubovima kroz redovna takmičenja, plaćamo lekarski pregledi za takmičare. To su dosta ozbiljna sredstva. Svima su obezbeđeni prevozi i registracije igrača, sudije itd…  sva kompletna organizacija takmičenja., sportske dvorane, sportski tereni.  Sve to obezbeđuje i plaća Sportski savez.  Naravno, uvek nedostaje opreme, tu su i treneri, mada ćemo po novom zakonu o sportu morati da imamo i trenere, licencirane trenere.Iako smo mi za masovan sport, ubuduće će novi zakon dati neke nove smernice, koji klubovi mogu da budu u kom rangu.Da ne budu samo dva ili tri kluba koja su kvalitetna da deca ne ostanu van tih hala koje smo izgradili. Dok smo ovde, trudićemo se da svi naši učenici, sva naša deca, budu obuhvaćena kroz sport … Najbolje je ulaganje, ulaganje u mlade.

-Kad smo kod zakona o sportu, on je u primeni od 1.januara 2014 godine. Šta će sve morati da učine naši klubovi pa i Sportski Savez da bi se prilagodili zakonu da ne bi bilo kršenje zakona, koje su to novine, sem trenera, pogotovo u finansiranju?

         Ja sam nagovestio da su to u pitanju treneri. Do septembra meseca moramo da usvojimo dva pravilnika koja su veoma važna i koja se intezivno pripremaju. Očekujemo da nam i Sportski Savez republike pomogne, da nam da te instrukcije, do septembra smo dužni po ovom zakonu da usvojimo dva pravilnika o takmičenju.  Do kraja godine će ostati ovakvo finansiranje i nećemo ništa menjati. Nećemo umanjivati sredstva, ali smo obavezni da usvojimo strategiju razvoju sporta.  To su opširne pripreme, šta mi želimo u narednom periodu, to je srednjoročni plan razvoja, kao nekad što je bio, ta strategija razvoja sporta u Apatinu. Mi smo na Dunavu, to je kajak, imamo sve uslove za male sportove, imamo sportske hale, tako da ćemo prema našim finansijskim mogućnostima i uslovima koje imamo za bavljenje sportom da napravimo tu strategiju razvoja sporta.

-I za kraj, još jedno pitanje. U poseti Apatinu je premijer ili predsednik Vlade  Vojvodine, gospodin Bojan Pajtić , da li je zgodna prilika da ga se pita zašto kasni gradnja sportske hale u Kupusini koju finansira Pokrajina?

         On dolazi da vidi one objekte koji se finansiraju iz Fonda za Kapitalna ulaganja, zato dolazi ta delegacija, oni su juče obišli Apatin, da vide ta gradilišta za koja  Vojvodina odvaja značajna finansijska sredstva. Što se tiče hale u Kupusini to je dogovor koji će do kraja godine biti relizovan, pre svega mora se rešiti situacija sa starim izvođačem radova koji je dobio pare, tu treba da se raščisti zakonski, pošto su pare dobili mora da se napravi novi tender na kojem se bira novi izvođač, ceo postupak je u toku i mi se nadamo da će se izgradnja hale privesti kraju .  

         U anketi koju je organizovala naša redakcija pozvali smo slušaoce da glasaju za manifestacije koje bi na osnovu njihovih kriterijuma  trebalo da budu finansirane  iz budžeta opštine Apatin.Glasalo je 226 slušalaca a rezultati glasanja izgledaju ovako :

Rezultati ankete,sportske manifestacije 2014

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *