МИНИСТАРКА ТАТЈАНА МАТИЋ ПОСЕТИЛА АПАТИН И РАЗГОВАРАЛА О ПРОЈЕКТИМА ЗА РАЗВОЈ ТУРИЗМА У ОПШТИНИ

APATIN POLITIKA SOMBOR SRBIJA VESTI

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић боравила је данас у Апатину, где је на радном састанку са председницом општине Дубравком Кораћ и њеним сарадницима разговарала о туристичким потенцијалима и предвиђеним инфраструктурним пројектима за развој туризма у Општини Апатин.

У фокусу данашње посете и састанка су били финансирање и изградња визиторског центра на Дунаву, те завршетак пројекта „Аква и Велнес“ центра код Бање Јунаковић.

– Ресорно министарство за трговину, туризам и телекомуникације је у претходном периоду доста учинило за покрајинске туристичке дестинације. Апатин је једна од њих. Издвојили смо 20 милиона динара за међународно пристаниште у Апатину. У наредном периоду се надамо да ћемо, са локалном самоуправом и у сарадњи са Покрајином и Републиком, максимално искористити капацитете пристана. Ресорно министарство за туризам је у наредној години за капитални пројекат одредило развој и изградњу наутичког туризма. Доста смо улагали у туристичку и саобраћајну инфраструктуру широм Србије, јер је и то од значаја за развој туризма. Домаћи туристи су се у претходне две године вратили на дестинације у Србији, а Апатин је једна од њих. Намера нам је да се посебно посветимо изградњи пристаништа и марина у Србији што Апатин већ има, па ћемо се залагати за проширење броја везова и смештајне капацитете марине која се показала као рентабилна. Морам похвалити председницу општине и тим који управља марином за сјајно вођење посла, изјавила је  Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије и додала да је Апатин мало место са туристичким потенцијалом од непроцењиве вредности јер, између осталог, поседује резерват природе у Горњем Подунављу са 250 врста птица од тога 220 заштићених, и највећом групацијом јелена у Србији.

– Туризам је један од грана привреде који ће у наредних пет година доживети процват и локална самоуправа Апатина је то схватила. Разговарали смо како да потенцијал Апатина упакујемо у привлачну понуду за туристе. Овде смо да подржимо пројекте који имају здраву основу и могу да донесу добробит грађанима Апатина али и туристичкој привреди Србије. Визиторски центар је сјајан пројекат који ћемо са највећим задовољаством подржати. Бања Јунаковић је најпознатији туристички производ овог краја, али има и пуно простора за додатна улагања за туристичку инфраструктуру и ту су јавна и приватна партнерства увек добродошла, рекла је Министарка Матић.

– Разговарали смо о развоју туризма у општини и назначајнијим пројектима које планирамо за наредни период. Посебан фокус је био на будућем визиторском центру на простору Харчаш-чарде која је у претходном периоду руинирана, али смо успели да завршимо пројектну документацију. Визиторски центар је намењен за овај део Горњег Подунавља али и презентацију рибарске традиције Апатина. Разговарали смо и о започетом Велнес центру и нашли став о заједничким плановима. Пројекат је потребно завршити кроз приватно и јавно партнерство. Поменули смо и међународне пројекте у којима учествујемо, пре свега завршетак пројекта европски Амазон која улази у другу фазу. Надам се помоћи и подршци Министарства у даљем развоју туризма на територији наше општине, рекла је Дубравка Кораћ, председница општине Апатин.

Бањски туризам један од кључних потенцијала за развој туризма у нашој општини. Током данашње службене посете Апатину, Министарка Матић је са представницима локалне самоуправе разговарала о недовршеном пројекту „Аква и велнес“ центра. Својевремено најављиван као највећи Аква парк на Балкану, овај објекат са 6 унутрашњих и 2 спољашња базена и још два базена у склопу велнес центра, укупне површине 6.000 м2 конзервиран је више од 10 година. Kако је Дунаву речено, на завршетку овог пројекта локална самоуправа интезивно ради, а данашњом посетом Министарке Матић стиже и потврда да ће се и држава укључити у решавање овог проблема.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.