OSNAŽIVANJE ŽENA U SIGURNOJ KUĆI

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

U Sigurnoj kući u Somboru počela je realizacija projekta “Dan zajedništva”, koji ima za cilj da ekonomski osnaži žene i pripremi ih za socijalno preduzetništvo.
Aktivistkinje i volonterke   sa udruženjem žena “Malina”, Poljoprivrednom stručnom službom (PSS) Sombor, Socijalnim preduzećem “Bio idea” i drugim partnerima, zasadile u plastenik ove ustanove kupine i maline, kako bi ohrabrile žene iz socijalno ugroženih i marginalizovanih grupa da počnu proizvodnju.

Prvu sadnicu, sa svojim imenom na njoj, zasadila je Julijana Čatalinac iz Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom.-Srećna sam  i zadovoljna što grad Sombor posvećuje dosta pažnje osobama sa invaliditetom. Još više što je sve izraženija pomoć ženama koje imaju Sigurnu kuću kao utočište-rekla je Čatalinac.

Prema rečima Tamare Savović, rukovodioca Sigurne kuće, u planu ja da ova ustanova u budućnosti postane ogledno edukativna učionica, gde će žene prolaziti praktičnu obuku u sadnji maline, kako bi samostalno započele sopstveni biznis i integrisale se u društvene tokove.

– Za nas je projekat važan zato što je socijalno predzetništvo jedna grana u povoju. Postoji tek nekoliko projekata koji su u tu svrhu realizovani i na teritoriji grada Sombora- istakla je Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora.
Uz poljoprivredne stručnjake, sa ženama će u učionicama raditi i socijalni radnici Sigurne kuće, kako bi im pomogli da shvate važnost ekonomske samostalnosti i socijalnog preduzetništva.