МИНИСТАР ЗОРАН ЂОРЂЕВИЋ У АПАТИНУ

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

ЈУБИЛЕЈ УСПЕШНОГ РАДА ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД

Министар за рад, социјална и борачка питања, Зоран Ђорђевић је посетио Апатин, поводом јубилеја 10 година од оснивања Дневног боравка за особе са физичким инвалидитетом и интентелектуалним
тешкоћама, као и формирања службе геронтодомаћица за услуге Помоћи у кући, који раде под окриљем Центра за социјални рад.

Министра Ђорђевића дочекао је већи број гостију, представника
локалне самоуправе, центара за Социјални рад из других градова, других установа везаних за социјалну заштиту.
Он је приликом обиласка Дневног боравка истакао да је Апатин пример који треба да следе и све општине у Србији које немају ову врсту социјалне заштите.

-Настојаћемо да Министарство са Покрајинском Владом што више ради на побољшању система социјалне заштите. О томе сам са Игором Мировићем, председником Покрајинске Владе, већ договорио. Трудићемо се да издвојимо више наменских средстава из буџета за лиценциране установе попут ове у Апатину и пројекте у области социјалне заштите. У том правцу неопходна је подршка општина сваком Центру за социјални рад у нашој земљи каква у Апатину постоји. Влада Србије посебно се труди да запосленима у центрима за социјални рад побољша материјални положај баш као и у здраству. Посао запослених у овој области није нимало лак, они су посвећени својим корисницима, и свако ко има проблeма они су прва адреса. Због тога они треба да буду материјално награђивани јер подносе терет проблема свих социјално угожених људи. Kао министар до максимума ћу се залагати за ову област-рекао је Ђорђевић.

У уводном обраћању председник општине Милан Шкрбић је истакао да омалена општина Апатин издваја 47 милиона динара за потребе социјалне заштите из буџета који је мањи од милијарде те да је имала помоћ Покрајине око почетка рада геронтодомаћица али да сада самостално финансира ову специфичну услугу потребу са подручја општине.

– Kорисници Дневног боравка свих ових година веома су активни и један од начина поред неопходних дружења и савладавања разних вештина је итакмичење у певању где се окупљају ове особе из целе Војводине. Максимално се трудимо да из нашег скромног буџета подржимо сферу социјалне заштите која се показала најнужнијом за наше суграђане а град је међу првима препознао и кроз геронтодомаћице шта је становништву потребно- изјавио је Шкрбић, и изразио задовољство сарадњом са ресорним Министарством као и Покрајинским институцијама.

Заменица Покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова др Милка Будаков је истакла напоре Покрајине око ангажовања у области социјалне заштите и похвалила Дневни боравак у Апатину.

– По универзалоном дизајну овај Дневни боравак је идеалан за особе са инвалидитетом. Локалана самоуправа показала је у Апатину да има посебан сензибилитет за потребе својих грађана особа са инвалидетитеом и старијих у домену социјалне заштите што можемо видети из овог примера. Потребно је у целој Војводини стандардизовати и лиценцирати ове услуге зависно од потреба које исказују локалне самоуправе а Апатин је једна од њих која је благовремено то препознала што доказује и овај леп јубилеј-рекла је др Милка Будаков.

Николина Сучевић, директорка Центра за социјални рад у Апатину, најавила је неговање и даље развијање свих облика социјалне заштите и обавестила:- Поводом овог јубилеја, а захваљујући Филателистичком удружењу Апатина и Пошти Србије, штампаће се марка, жиг и разгледница, по цртежима које су урадили корисници Дневног боравка

Филателисти су иначе приредили изложбу у просторијама Дневног боравака поводом обележевања овог јубилеја која је привукла пажњу званица. Деца са инвалидитетом отпевала су химну и песму “Сини
јарко сунце са Kосова” што је посебно гануло све присутне.


С.П.Ш.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *