МИНИСТАР РАТКО ДМИТРОВИЋ ПОСЕТИО ОПШТИНУ АПАТИН

APATIN POLITIKA VESTI

Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Ратко Дмитровић, истакао је данас током посете Апатину да финансијска издвајања и мере које на пољу поправљања демографске слике у нашој држави, чине Влада Републике Србије, министарство на чијем је челу, као и локалне заједнице, нису мале, али да резултати могу бити видљиви тек за пет до десет година.

Значајна финансијска подршка породици, подсетио је Дмитровић, почела је усвајањем Закона о финансијској подршци породици с децом 2018. године, као и његовим изменама и допунама овог лета. На том пољу ће се, како је рекао, радити и даље, али  новац, кад је демографија у питању, поновио је министар, није преусдан. Демографски проблем, постао је питање свести и промењеног система вредности у којем, како је рекао, деца нису више највеће богатство.

Он је поновио да  породица мора остати основна ћелија друштва и да је демографија проблем с којим се суочавају све европске земље.

-У Србији је након 56 година, број становника пао испод седам милиона – рекао је министар. -Стопа родности у целој Европи не прелази ниво просте репродукције од 2,1. У Србији, та стопа је 1, 5. Обилазећи Србију видећемо решавањем ког конкретног проблема, у одређеној локалној средини, можемо брже да решимо и демографски проблем – рекао је Дмитровић.

Председница општине Апатин Дубравка Кораћ, истакла је да подршка породици из локалног буџета, није мала. За свако новорођено дете општина издваја средства у висини 500 евра. Издвајања за социјалну заштиту у буџету су око 11 одсто, што је изнад просека. Апатин стипендира 161 студента и обезбеђује бесплатан превоз за средњошколце. Општина Апатин, како је рекла Дубравка Кораћ, води бругу о деци са посебним потребама, изграђене су јаслице, почела је да ради школа за труднице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.