MEKŠI GOSTI I PROPISI, USLOV ZA “PET FRENDLI” UGOSTITELJSTVO U APATINU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Psima i njihovim vlasnicima u Apatinu dozvoljeno je kretanje i boravak u svim baštama lokalnih kafe barova ali ulazak u objekat odobrava samo njih nekoliko.

Brojni apatinski ugostitelji odobravaju boravak vlasničkih pasa u baštama ali za njihovo puštanje u same objekte većina nije raspoložena. Zakona da to izričito brane, sem onih sanitarnih, koji su strogi a odnose na ispravnost  i pripremu hrane i pića, nema, što znači da ako vlasnik ugostiteljskog objekta nije protiv ulaska pasa u objekat, nema ni razloga da ne uđu.

U Apatinu je kućnim ljubimcima zabranjen ulazak u javne ustanove, zgradu Opštinske uprave, domove zdravlja, stanicu policije, sudove, verske objekte i slične prostore, ali ne i kafe barove – kaže Dragana Stambolija zadužena na poslovima inspekcije iz oblasti zaštite životne sredine u opštini Apatin. – Ukoliko to ugostitelji žele, psi mogu ulaziti u same objekte ali pri tome moraju voditi računa da ne krše neke od postojećih sanitarnih propisa, kaže Stambolija.

Pored potencijalnih problema sa posluživanjem hrane i pića, vlasnici kafe barova i picerija napominju da prepreku često čine i gosti koji ne odobravaju boravak životinja u objektu u kom ispijaju kafu, piće ili konzumiraju hranu.

-Gosti redovno dovode svoje ljubimce kada je bašta otvorena, i sa tim nemamo problema, pogotovo u letnjem periodu, kaže lokalni kafedžija i dodaje da za uvođenje životinja u sam objekat nije raspoložen jer prema njegovim rečima postoje sanitarni propisi koje ugostiteljski objekti moraju poštovati. –Zaposleni moraju redovno obavljati lekarske preglede, imati uredne sanitarne knjižice, objekat se svakodnevno i temeljno čisti a sa uvođenjem životinja postoji šansa da neke od tih uslova prekršimo. Često je razlog i negodovanje drugih gostiju zbog kojih smo uveli ovu zabranu, kaže ovaj apatinski ugostitelj.

Pivnica na ćosku,

Sličnog je stava i vlasnik „Pivnice“, Predrag Zorić koji kaže da su psi i njihovi vlasnici dobrodošli za boravak u bašti ali ne i u objektu. -Za baštu nemamo nikakvih ograničenja osim u slučajevima kada je ljubimac uznemirava goste. Što se tiče ulaska u sam objekat, još uvek nismo za to, kaže Zorić.

Picerija Neptun

Vlasnik picerije Neptun, Zoran Šijan kaže da je zabrana uvođenja pasa u njihov objekat isključivo zbog prirode posla , odnosno pripreme hrane u njemu i ona je strogo zabranjena. Pored objekta zabrana važi i za deo bašte u kojoj takođe služe hranu. – Sanitarni propisi su strogi i ne želimo da rizikujemo eventualno onečišćenje kako prostora tako i hrane i pića koji se kod nas uslužuju, kaže Šijan, i dodaje da deo bašte, u kojoj se samo služe napici, vlasnici i njihovi ljubimci redovno koriste.

Ista situacija i sa ostalim ugostiteljskim objektima u gradu. Većina je raspoložena da vlasnicima i njihovim psima ustupi letnju baštu dok, zbog sanitarnih propisa pa i drugih gostiju nije spremna to učiniti  u samom lokalu.

Ukolko žele u društvo svog ljubimca da ispiju šolju kafe, vlasnici pasa u Apatinu za sada mogu računati samo na neke objekte, jedan od njih je i kafe bar „Tango“ ugostitelja Dragana Šijana koji je za sve četvoronožne ljubimce pored bašte otvorio i vrata lokala.- Bitno je da ne uznemiravaju druge goste, da su uredni, pitomi i naravno strpljivi dok vlasnici borave u lokalu, kaže Dragan i dodaje da ukoliko su lepo vaspitani i dresirani, ljubimci ostalim gostima uglavnom ne smetaju.

Iako se širom Evrope pa i Srbije sve češće na ulaznim vratima brojnih objekata viđaju oznake “pet frendli” jedino mesto u Apatinu na čijim je vratima jasno naznačeno da je ulazak pasa poželjan je onaj na prodavnicama hrane i opreme za kućne ljubimce gde svoje mušterije dočekuju raširenih ruku a često uz hranu i osveženje.