MAĐARSKI LEDOLOMCI STIGLI U SRBIJU (FOTO)

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Mađarski ledolomci, čije je angažovanje dogovoreno na trilateralnom sastanku Srbije, Hrvatske i Madjarske, danas su oko 16 časova prošli pored Apatina kako bi intervenisali na formiranim ledenim čepovima na Dunavu kod Dalja. Oni će biti  usidreni u Vukovaru odakle će svakodnevno razbijati led u plovidbama od Vukovara preko Daljske krivine do ušća Drave u Dunav i nazad.

Vlada Srbija uputila je molbu Mađarskoj da, pored sektora Apatina, Dalja i Borova naselja u Hrvatskoj ledolomci razbiju led Dunavom do Beograda, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Kako je saopšteno, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktrure Zorana Mihajlović sazvala je hitan sastanak svih nadležnih službi iz vodoprivrede i vodnog saobraćaja, radi što efikasnijeg odgovora na formiranje ledenih čepova na Dunavu.

Očekuje se da će angažovanje domaćih i mađarskih ledolomaca doprineti daljem smanjenju leda na Dunavu, stoji u saopštenju.

Na Dunavu kod Apatina više nema opasnosti a led se zadržao samo u priobalju u širini prema matici reke od oko tridesetak metara, deblijine dva metra.

Tripartitna komisija Srbije, Hrvatske i Mađarske, u stalnom je kontaktu, ali na sreću, ledoled ne bi trebao da narednih dana stvara veće probleme u sektoru Apatina. Koliko je šteta napravljena na apatinskom pristaništu koje je skršeno pod navalom santi leda naknadno će se utvrditi. Procene su da se radi od više stotina hiljada evra.

ledolomci, zaleđen dunav, zima 2017, probijanje čepova leda ledolomci, zaleđen dunav, zima 2017, probijanje čepova leda ledolomci, zaleđen dunav, zima 2017, probijanje čepova leda DSC_5060ledolomci, zaleđen dunav, zima 2017, probijanje čepova leda ledolomci, zaleđen dunav, zima 2017, probijanje čepova leda ledolomci, zaleđen dunav, zima 2017, probijanje čepova leda ledolomci, zaleđen dunav, zima 2017, probijanje čepova leda ledolomci, zaleđen dunav, zima 2017, probijanje čepova leda ledolomci, zaleđen dunav, zima 2017, probijanje čepova leda