CENTAR APATINA – PEŠAČKA ZONA ILI SAOBRAĆAJNI POLIGON?

APATIN DRUŠTVO VESTI

U apatinskoj glavnoj ulici važi zabrana vožnje za dvotočkaše i bilo koje drugo prevozno sredstvo, jer je centar grada pešačka zona, ali Apatinci uglavnom ne poštuju ovu zabranu.

Tragom ove priče kontaktirali smo nadležne kako bi nam precizno definisali status pešačke zone i kakve su sankcije za one koji ne poštuju zabranu vožnje u istoj:

-Pešačka zona je deo puta, ulice ili deo naselja po kome je dozvoljen isključivo saobraćaj pešaka. Pešačka zona mora biti obeležena propisanom saobraćajnom signalizacijom. U pešačkoj zoni, u određenom vremenskom periodu, nadležni organ opštine ili grada, može dozvoliti kretanje određenih vozila brzinom kretanja pešaka, tako da ne ugrožavaju pešake. Novčanom kaznom u iznosu od 60.000 do 600.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice koje postupi suprotno odredbama ovog zakona. Novčanom kaznom u iznosu od 6.000 do 20.000 dinara kazniće se za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbama zakona o zabrani vožnje u pešačkoj zoni. Ukoliko je lice izvršenjem prekršaja iz stava 1. ovog člana izazvalo neposrednu opasnost za drugog učesnika u saobraćaju, ili prouzrokovalo saobraćajnu nezgodu, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 40.000 dinara ili kaznom zatvora do 45 dana, rekli su nadležni za sajt Radio Dunava.

Zabrana saobraćaja za vozila u pešačkoj zoni ne važi samo za korisnike stanarskog prava i dostavnih vozila, kažu nadležni.

Iako u apatinskoj glavnoj ulici važi zabrana vožnje za dvotočkaše i druga prevozna sredstva neretko možemo videti bicikliste koji ne poštuju ovu zabranu. Naš sugrađanin B. M. je mišljenja da biciklisti ne ugrožavaju pešake u glavnoj ulici koja je proglašena pešačkom zonom:

– Veća pretnja po pešake su kombiji kurirskih službi po glavnoj ulici od biciklista i ne mislim da biciklisti ugrožavaju pešake.

B. M. nije jedini Apatinac koji misli da vožnjom dvotočkaša ne ugrožava pešake, pogotovo decu. Naša sugrađanka A. K. je za naš sajt rekla da poštuje zabranu vožnje u glavnoj ulici, ali da misli da su kazne za nepoštovanje iste previsoke.

-Uopšte mi ne smeta da vidim biciklistu na glavnoj ulici, pretpostavljam da paze kako voze i ne bi trebalo da su pretnja ikome, a kazne koje su propisane su zaista prevelike.

Čak ni visoke kazne nisu sprečile Apatince da voze pešačkom zonom, jedni to podržavaju drugi osuđuju, a deca i njihovi roditelji, uostalom svi sugrađani koji bi da mirno prošetaju glavnom ulicom strahuju da bi mogli biti povređeni.

Kad su u pitanju oni koji voze bicikle po pešačkoj zoni, nema vožnje i kraj, ogorčena je Apatinka Lj. B.

Apatin centar, biciklisti, februar 2017 Apatin centar, biciklisti, februar 2017 Apatin centar, biciklisti, februar 2017