LUKU KOČE BIROKRATE

APATIN EKONOMIJA VESTI

Na izgradnju međunarodne luka na Dunavu, za koju su interes pokazali strani investitori, a švajcarska firma „Agrifert“, dala garanciju od 10 miliona dolara, čeka se godinu i po, jer Agencija za luke, još nije dala dozvolu.

Dozvolu za luku i raspisvanje međunarodnog tendera, pored ranije podrške  minsitara Igora Mirovića i Aleksandra Antića, podržao je i premijer Ivica Dačić, prilikom subotnje posete Apatinu. Na pitanje novinara „Blica“ šta je razlog da opština Apatin kojoj je luka glavni razvojni projekat čeka godinu i po dana Dačić je odgovorio.-Tražili smo odgovor od Agencije za luke koji je bio da Srbija još nema strategiju razvoja lučkog saobraćaja na Dunavu. To mora da se reši. Nije normalna pozicija da se takav projekat od kojeg bi Apatin i cela Srbija imali koristi tako dugo čeka. Razgovaraćemo u Vladi o tome, obavestiću prvog potpredsednika Aleksandra Vučića i nadležno ministarstvo da se taj problem reši. Ukoliko bismo čekali da uvek postoji neka strategija onda neko mora da bude odgovoran što ta strategija nije doneta. Ovo je jedan od viskokih ciljeva razvoja kojoj teži Srbija a posebno ako bi luka bila vezana sa slobodnom carinskom zonom što bi bila jedna od retkih luka na Dunavu koja bi imala tako jednu značajnu celinu i to ne mogu da koče birokratski razlozi -izjavio je Dačić.  

 Luka kod Apatina prema projektu, imala bi dužini uz Dunav od 1.000 metara, pokrivala bi  21 hektar zemljišta,  što je učešće poštine od 10 odsto, koliko zemljište vredi. Prošle godine je šavjcarska firma „Agrifert“, koja se najviše bavi rasutim teretom, žitaricama i veštačkim đubrivom, a u kojoj je većinski ruski kapital, preko posrednika konzorcijuma NIKA grupe iz Beograda, poslala pismo namera lokalnoj samoupravi. Agrifert je prošle godine ponudio bankarsku garanciju od 10 miliona evra što svedoči o ozbiljnosti njihovih namera  iza koje stoji ruski kapital.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *