Sanja Ožegović: LETNJA VRTOGLAVICA I POKRETNI TEPIH

APATIN BLOG DANI SA SANJOM VESTI

 

“Ulovim sebe” kako skoro pa nepristojno blenem (znači, ne gledam, bukvalno blenem) u dlakave listove neke žene koja stoji u redu korak ispred, ne bi li kao i ja posle podužeg čekanja stigla do šaltera. Iako je prostorija klimatizovana osećam blagu vrtoglavicu. Pokušavam da brojim dlake koje mi povremeno nestaju iz vidokruga. Valjda zbog vrtoglavice. Majko moja, koliko ih je. Mislim, dlaka. Frćkave, nakostresene, crne! Prosto mame pogled. (Dobro je, makar imam zanimaciju, ovo mučenje će brže da prođe, ako pre toga ne padnem u nesvest) Prisutnim ljudima sigurno delujem čudno sa onim “blagotelećim” pogledom usmerenim u ženine noge. Ovo je jače od mene. J a č e.  Što i nije tako cudno. Ništa čudnije od pokretnog tepiha ispred mene.  Aaaaa! Ona čak i ne izgleda neuredno niti zapušteno, ukoliko ignorišete činjenicu da nije čula za depilaciju ili makar žilet. Ne preterujem, časna reč. Ako se pitate šta je bilo sa vrtoglavicom, pogled na pokretni tepih je i izazvao istu, verovali vi ili ne.

“Ako vas muče krize svesti trebalo bi da znate da se uglavnom dešavaju zbog “kvara” u nervnom sistemu i gubitka kiseonika u mozgu. Kiseonik u mozak dospeva preko krvi i ukoliko se dovod iz nekog razloga zaustavi ili uspori, dolazi do stanja poznatog kao sinkopa ili padanje u nesvest.

Iako postoji čitav niz bolesti i stanja koje uzrokuju gubitak svesti, najčešći oblik se javlja kada telo preterano reaguje na određene okidače kao što je recimo prizor krvi” ili u ovom slučaju pogled na dlake.

Ime je dobila po vagusnom nervu, lobanjskom živcu koji snabdeva svojim ograncima srce, pluća i abdominalne organe. Takođe, on je odgovoran za “restartovanje” tela nakon što doživi šok. Da bi vas smirio on uspori rad srca i raširi krvne sudove, ali ponekad se desi da pretera što se kod nekih ljudi manifestuje kao gubitak svesti zbog manjka kiseonika u mozgu.

Na sreću, isti nerv ubrzo “shvata da je pogrešio” i u roku od nekoliko sekundi ispravlja grešku budeći nas podizanjem pritiska i vraćanja broja otkucaja srca na normalan nivo.”

Ako ste skloni vrtoglavicama, trudite se da izbegnete stresne situacije i nemojte da mi zamerite današnju priču, prosto bih “pojela sopstveni jezik” da je nisam podelila sa vama.