POČELE PRIPREME ZA 21. ASICS DUNAVSKI POLUMARATON

APATIN OSTALI SPORTOVI SPORT VESTI

Ostalo je malo manje od devedeset dana do početka tradicionalnog 21. ASICS Dunavskog polumaratona, koji se održava 23. oktobra 2016. godine, kada će se u Apatinu okupiti najbolji dugoprugaši iz Srbije koji će nastupiti na Prvenstvu Srbije u polumaratonu za seniore i seniorke čija je organizacija dodeljena Atletskom klubu Apatin po odluci upravnog odbora Atletskog saveza Srbije i veliki broj rekreativaca iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Mađarske i mnogih drugih zemalja.

Dunavski polumaraton je u proteklih nekoliko godina prerastao u jedan od najkvalitetnijih u Srbiji i okolini, kako organizaciono tako i po rezultatitima koje takmičari ostvaruju, što govori podatak da se za samo nekoliko godina broj takmičara povećao za nekoliko puta. Najbolju ocenu kvaliteta trke daju sami trkači učesnici prethodnih trka koji se vraćaju u naš grad i na najlepši način promovišu Apatin i Dunavski polumaraton.

Dužina staze na polumaratonskoj trci je 21 kilometara i 97 metara, koja je zvanično sertifikovana od strane zvaničnog merioca staza. Rekord staze drže takmičari iz Turske Demir Medeni sa rezutatom 1 sat 6 minuta i 55 sekundi u muškoj i Bujukbezgin Bezgin 1 sat 17 minuta i 51 sekundi u ženskoj konkurenciji, rezutati ostvareni prošle godine na Prvenstvu Balkana za seniore i seniorke, čiji je Apatin bio domaćin, navedeni rezultati bili su bolji od pobednika na Beogradskom polumaratonu i od pobednika na većini polumaratona u regionu.

Prijavni centar, start i cilj nalaze se u Banji Junaković, što omogućava kvalitetne uslove za organizaciju trke na vrhunskom nivou. Polumaratonska staza vodi od Banje Junaković – do ulice Marka Oreškovića – Srpskih Vladara do Dunavske obale – stadion – Motel- okretište kod Harčaša i natrag do Banje Junaković.

U okviru polumaratona biće organizovana i trka zdravlja za sve zainteresovane rekreativce u dužini od 5 kilometara (Banja Junaković – Kurjačica – Banja Junaković).

Svi učesnici trke dobijaju učesničke majice, medalje i nagrade za tri prvoplasirana sveukupno i po kategorijama

Treba napomenuti da je Dunavski polumaraton, jedna od najstarijih manifestacija u Apatinu, koja se bez prekida organizuje u našem gradu, i da je njegovo prvo izdanje bilo 7. jula 1995. godine sa startom ispred Bele loze i ciljem ispred Hotela Vojvodina, u toj trci je nastupilo 66 takmičara (prošle godine – trku završilo 438), pobednici su bili Goran Raičević i Suzana Ćirić u tom trenutku naši najbolji dugoprugaši. Inicijator i idejni tvorac prve polumaratonske trke bio je Goran Čegar kome je veliku podršku pružio nastavnik fizičke kulture Đuro Smiljanić sa svojom porodicom. Trka je ujedno bila polazna tačka u kasnijem formiranju prvog zvaničnog atletskog kluba u Apatinu, koji je formiran 29. Aprila 2001. godine.

Veliku podršku u svih dvadeset dosadašnjih izdanja pružala je Skupština opštine Apatin, Banja Junaković, opštinska javna preduzeća i MUP Republike PS Apatin koji po ocenama trkača
najkvalitetnije obezbeđuje stazu u regionu, lokalni mediji davali su jaku pomoć i podršku događaju kroz adekvatno i kvalitetno medijsko praćenje, veliku podršku pružali su i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Vojvodine, Atetski savez Srbije i mnogi drugi subjekti.