КРЕЋЕ ЗАМЕНА ФИЛТЕРА НА ФАБРИЦИ ВОДЕ- ОД ПОКРАЈИНЕ БЕСПОВРАТНИХ 20 МИЛИОНА

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA VESTI

Општина Апатин је добила 20 милиона динара на конкурсу Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство како би сервисирала филтере на фабрици за производњу питке воде.

Реч је о пројекту Реконструкције постројења за прераду воде Апатин, и то 12 аутоматских филтера капацитета 120 л/сец на којима се врши деферизација и деманганизација и делимично уклањање амонијака. Добијена средства ће бити искоришћена за замену филтерске испуне, као и пескарење и антикорозивну заштиту.

-Дошло је до мањег поремећаја у раду првог степена филтрације које је за последицу имало изношење дела испуне, као и недовољан капацитет за реактивацију филтерa, те је било непходно извршити њихову замену и реконструкцију система хлорисања, каже Небојша Смиљанић, директор ЈKП „Наш дом“ Апатин, објашњавајући значај овог пројекта.

-Ради побољшања рада првог степена филтрације радиће се реконструкција технолошке опреме, односно појачавање капацитета производње натријум-хипохлорида ради ефикасније оксидације гвожђа издвојених на филтерима и њихове дезинфекције, спречавање развоја гвожђевитих бактерија и реактивација активног филтерског слоја. – рекао је Смиљанић.

-У питању је још један у низу конкурса где смо „прошли“ и добили бесповратна средства код овог секретаријата. Општина Апатин има још спремљених пројеката, а многе и са грађевинском дозволом са којима чека на расписивање конкурса на покрајинском и републичком нивоу како би се обезбедила средства за нашу општину. Подсетићу да смо уназад пар месеци добили средства за реконструкцију пристана, затим средства за израду извођачког пројекта за главни пречистач вода, реконструкцију пута Мотел-Вагони, 25 милиона за замену расвете у Пригревици, а у наредном периоду је план да се преко европског фонда и ромске организације обезбеде средства за реконструкцију пута од Хладњаче до депоније. – рекао је председник општине Апатин, Милан Шкрбић.

На 19.973.002,50 динара бесповратних средстава Покрајинског секретаријата, или 79,90% вредности пројекта, општина Апатин улаже 5.024.497,50 динара или 20,10%, а тачан износ ће бити утврђен по окончању поступка јавне набавке, по утврђеној сразмери.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *