КОНЦЕРТ ЈОВАНА КОЛУНЏИЈЕ У АПАТИНУ

APATIN KULTURA VESTI

У оквиру своје велике турнеје, познати виолиниста Јован Колунџија ће наступити у Апатину. Концерт ће бити одржан 06. новембра 2019. године од 20 сати, у великој сали апатинског Културног центра а улаз је бесплатан. На програму ће бити дела Виталија, Рамоа, Шумана и других композитора, а клавирска пратња је Милица Закић.

Јован Колунџија је рођен у Београду, где је магистрирао на Музичкој академији у класи професора Петра Тошкова, а усавршавао се код чувеног виолинисте Хенрика Шеринга, чији је био најомиљенији ученик. Иза себе има завидну светску каријеру и више од четири хиљаде одржаних концерата у земљи и свету.

Јован Колунџија је оснивач Центра лепих уметности у Београду, који носи назив Гварнериус по Гварнеријусовој виолини из 1754. године, на којој Јован наступа последњих тридесет година. Наш уметник поред својих концерата, део свог времена посвећује промовисању и даљем школовању младих талената у својој уметничкој задужбини – Центру лепих уметности Гуарнериус, који је постао најатрактивнија камерна дворана у нашем граду и у којем је, од његовог оснивања 2001. године, реализовано више од 1.000 уметничких програма. Одлуком Владе Републике Србије, Установа „Гварнериус“ је 2013. године добила статус Установе културе од националног значаја. 2016. године прославио је јубилеј – 50 година на музичкој сцени, и данас је веома активан како на домаћој тако и на иностраној музичкој сцени.

Бројне награде и признања сведоче о високим уметничким достигнућима маестра Колунџије, како у земљи, тако и у иностранству,

Турнеје – више пута је наступао у следећим земљама: Аустрија, Белгија, Шведска, Канада, Чиле, Колумбија, Костарика, Чешка, Словачка, Финска, Француска, Грчка, Мађарска, Португал, Индија, Италија, Мексико, Норвешка, Перу, Јужна Кореја, Пољска, Румунија, Бугарска, Русија, Украјина, Белорусија, Литванија, Летонија, Естонија, Шпанија, Велика Британија, Венецуела, САД, Немачка, Кина, Тајланд, Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина, Македонија, Србија…

Фестивали – Салзбург, Берлин, Евијан, Прашко пролеће, Братиславске музичке свечаности, Дубровачки летњи фестивал, Фестивал у Љубљани, Фестивал Емилија Ромања у Италији, Београдски музички фестивал, Охридско лето, НИМУС, Сервантино у Мексику, Малар у Шведској, ЛЛивиа у Шпанији итд.

Наступао је са угледним уметницима као што су: Хенрик Шеринг, Алдо Чиколини, Алексис Вајсенберг, Ловро Матачић, Вацлав Сметачек, Оскар Данон, Алексис Хаузер, Вероника Дударова, Кениширо Кобајаши, Ханс Петер Франк, Јевгениј Светланов, Карло Цеки, Сикстин Ерлинг, Павле Дешпаљ, Живојин Здравковић, Милан Хорват, Младен Јагушт, Шелдон Моргенстерн итд.

Наступао је у најпознатијим светским концертним дворанама попут Карнеги Хола у Њујорку, концертне дворане Чајковски у Москви, Гаво у Паризу, Сале филхармоније Жорж Енеску у Букурешту, Санта Ћећилија у Риму, Беас Артес у Мексико Ситију, Геванд Хаус у Лајпцигу, концертне дворана Дворжак у Прагу, Концертна дворана Филхармоније у Сант Петерсбургу, Концертна дворана Моцарт у Сеулу, у многобројним светским Катедралама попут Сен Жеронимос у Португалу итд.

Наступао је на специјалним концертима која су била у организацији УНЕСКО у Београду и Паризу и био је члан ФИАМ-а – УНЕСКО. Био гост у најчувенијој ТВ емисији у Паризу код Жак Шансела у којој су гостовали најчувенији светски уметници.

Снимио је велики број ЛП-а и ЦД-а, емитованих на многим међународним ТВ и радио станицама, а само у оквиру снимљених програма РТС-а, има преко триста сати снимљеног материјала.

Одржао је велики број хуманитарних концерата.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.