PROSLAVA DANA DUNAVA U ČETVRTAK U APATINU

APATIN DRUŠTVO VESTI

U JP Marina u Apatinu održana je konferencija za medije o kojoj je bilo reči o obeležavanju međunarodnog Dana Dunava u Apatinu koje je planirano za četvrtak 29. jun.

Ljiljana Krec, vd direktora JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom Apatin, saopštila je da će povodom ove manifestacije biti održan niz aktivnosti

“U planu je celodnevni program sa različitim radionicama i aktivnostima, kako za decu tako i za odrasle. Iskreno se nadamo da će ova manifestacija prvi put biti obeležena kako dolikuje.”

Program počinje u 10 sati, a naši najmlađi sugrađani crtaće radove na temu Dunav i okolina. Takođe, biće održane dve radionice za decu, kao i besplatna vožnja za naše najmlađe sugrađane.

U 11 sati biće održano predavanje u organizaciji Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), na kojoj će prisustvovati direktorka ove ogranizacije u Srbiji Duška Dimović, koja će akcenat staviti na proglašenje, tj. upisivanje rezervata biosfere Bačko Podunavlje u Svetsku listu rezervata biosfere. U sklopu manifestacije, u saradnji sa Mašinskom školom biće održana i izložba fotografija Gornjeg Podunavlja, a sve ove pomenute aktivnosti biće održane u apatinskoj Marini.

Nemanja Jović iz Turističke organizacije opštine Apatin dodaje da će program od 17 sati biti nastavljen na šetalištu kod Hrama Sabor Svetih Apostola, izložbom fotografija koje će deca u toku prepodneva slikati u Marini.

“U smislu aktivnosti kojim našim najmlađim sugrađanima želimo da približimo Dunav i značaj očuvanja prirode, kao i tradicije vezane za naše podneblje, rešili smo da organizujemo takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša gde će učestvovati od 10 do 15 mališana. Takmičenje će biti održano ispred ugostiteljskog objekta “Royal D”, a ceo događaj će upotpuniti i prikladan tamburaški orkestar.” – ističe Jović.

Jović je dodao da roditelji mogu da prijave svoju decu u Turističkoj organizaciji Apatina ili na broj telefona 025/772-552, u utorak 27. juna u periodu od 7 do 15 sati. Još jedna aktivnost vezana je za besplatne vožnje brodićima koja se organizuje u saradnji sa JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom Apatin i koja startuje od 18 sati. Prijave se mogu vršiti na broj telefona 515-00-68.

Poslednja i možda najvažnija aktivnost vezana je za otvaranje Dunavskog eko parka kod restorana Šaran. Podsećanja radi, ceo projekat finansira kompanija Koka-Kola. Apatin je treći grad, uz Novi Sad i Sombor, koji dobija ovaj park, a svečano otvaranje zakazano je za 19 sati.

“Park će biti izgrađen u skladu sa visokim ekološkim standardima. Predstavljaće mesto gde naši sugrađani mogu da se okupljaju i edukuju o zaštiti sliva Dunava, vodenih resursa i zaštiti životne sredine. U parku će biti postavljeno LED osvetljenje, a na platou će se naći travnato brdašce sa toboganom, merdevinama i tunelom za decu, talasasti zid sa klupom i wi-fi signalom, parking za bicikla, kante za reciklažu, ljuljaška “gnezdo” i parkovska svetiljka sa solarnim napajanjem. Kompanija Koka-Kola je povodom ovog parka najavila niz aktivnosti, a možda najatraktivnija je bioskop na otvorenom, te još jednom pozivam sve naše sugrađane da dođu na otvaranje ovog zaista lepog kutka u našem gradu.” – rekla je Milana Srdić, koordinator Kancelarije za mlade opštine Apatin.

Međunarodni dan Dunava svake godine se obeležava u 14 evropskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji, zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav. Ove godine i Apatin će dati doprinos obeležavanju Međunarodnog dana Dunava, a zaključak je da je ovo jedan od načina da se grad vrati na Dunav gde zaista i pripada.

KOnferencija povodom Dana Dunava, Nemanja jovic, Milana Srdic, ljiljana krec (2) Ljiljana Krec, vd direktor Marina