ИЗЛОЖБА АПАТИНСКОГ НАСЛЕЂА НАРЕДНИХ ДЕСЕТ ДАНА У МУЗЕЈУ ВОЈВОДИНЕ

APATIN KULTURA VESTI

У Музеју Војводине данас, 1. новембра 2019. године од 18 часова свечано ће бити отворена изложба „Трагом Подунавских Шваба: Немачко културно и историјско наслеђе у Србији”. Изложба је у највећој мери селектирана из збирке Музеја Подунавских Немаца у Апатину.

-Посетиоци ће моћи да сазнају зашто су каравани камила некада крстарили Бачком, где се налази једина Црна Богородица у Србији, зашто су жене из Челарева у 19. веку писале аустријском цару и зашто је познати београдски професор Коста Вујић целога живота скупљао апатинску циглу. Трудили смо се да овом изложбом на један занимљив начин представимо наслеђе немачке заједнице не само у Апатину, већ и шире – каже Борис Машић из удружења „Адам Беренц“.

Изложба у Новом саду ће бити постављена до 10. новембра у Новом Саду, а до краја године ће обићи и Београд и Суботицу. Пројекат се реализује уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и локалне самоуправе Општине Апатин.

-Ова изложба је одлична прилика да упознамо јавност у целој земљи са културним благом наше општине, али и да представимо наше амбициозне планове на будућем уређењу и стављању тог наслеђа у функцију културног и туристичког развоја, кроз пројекте као што су оснивање Градског музеја или рестаурација апатинске синагоге – рекла је Дубравка Кораћ, заменик председника Општине Апатин.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *