КОЈЕ СУ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ПОЛАГАЊУ ВОЗАЧКОГ ИСПИТА

APATIN SOMBOR VESTI ZANIMLJIVOSTI

Полагање за ауто и остале категорије возила одувек је било регулисано различитим прописима, како би се доследно успоставила и поштовала правила у саобраћају. Свака уредба има своју сврху, циљ и начин реализације, а све у циљу повећања степена безбедности свих учесника у саобраћају.
Пре свих ауто школе требају да прилагоде своје пословање новом Закону. Водеће ауто школе као што је ауто школа Павлин, делују проактиво и своје пословање увек држе у оквиру закона, пре свега да би будућим возачима пружили адекватну обуку.
Ауто школа надлежна је за то да возачи почетници добију адекватну и квалитетну обуку, док каснијим праћењем Закона о полагању возачког испита добијају увид у нове измене и допуне. Kако не бисте пуно трагали за свим измењеним правилима за полагање за б категорију, у овом тексту сумирамо све које су ступиле на снагу почетком априла текуће године.
Брзина управљања и снага моторног возила
Најновија измена која се односи на полагање за ауто, у вези је са брзином којом ће возач почетник управљати моторним возилом. Тачније, она не сме да пређе 110 километара на час на аутопуту и 90 километара на час на монопуту. Такође, свако кретање по осталим путевима – отвореним и улицама, мора бити испод 90% предвиђеног ограничења брзине. Тако, ако је ограничење брзине 80 километара на час, возач почетник може се кретати испод 72 километра на час. Снага возила којим управља возач са пробном возачком дозволом не сме да пређе 80кW, што је 109 коњских снага. То је могуће једино у случају да се у возилу налази члан породице, који има најмање 5 година искуства у вожњи.
Пробна возачка дозвола и до 4 године
Изменама и допунама члана 182. Закона о полагању возачког испита предвиђено је да кандидати могу полагати испит и са 17 година, када добијају пробну возачку дозволу од 4 године, односно до напуњене 21. године. Уколико полажу са 19 или више година, пробна возачка дозвола добија се на период од две године. И даље важи правило да возило којим управља лице које је тек положило возачки испит мора бити адекватно обележеном предвиђеном налепницом. Све то је у сврху повећања безбедности возача и других учесника у саобраћају.
Управљање за воланом уз надзор и временско ограничење
И у измењеном закону важи правило да је неопходан надзор за возача који је тек стекао пробну возачку дозволу. То се подразумева од вечерњих 23 сата, до јутарних 6 сати. Надзор постоји у циљу пружања сугестија и надгледања током вожње, све до стицања већег возачког искуства. Особа која врши надзор мора имати минимум 5 година искуства у управљању моторним возилом. Надзор имају возачи почетници који немају 18 година. Такође, важно је истаћи да у возилу током вожње док управља почетник не сме бити више од 3 особе.
Савесна вожња – без алкохола, телефона и психоактивних супстанци
Иако то важи за све учеснике у правилу, важно је истаћи и за возаче почетнике, што је додатно и детаљно дефинисано. Толеранција на присуство алкохола или психоактивних супстанци у крви не постоји. Такође, забрањено је коришћење мобилних телефона, таблета, блуетоотх уређаја и свих других „хандс-фрее“ апарата за комуникацију који могу ометати и скретати пажњу возача са управљања моторним возилом.
Ауто школа, породица, пријатељи ту су да позитивним примерима утичу на возаче почетнике да пажњу усмере на савесну, безбедну и пажљиву вожњу. Законске одредбе ту су да поставе оквире одређених правила, а возачи да приликом сваког седања у ауто или друго превозно средство, обрате пажњу на сваки потез и поступак.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *