КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ДОСТОЈЕВСКОМ – ГОСТ НЕБОЈША ДУГАЛИЋ

APATIN SOMBOR VESTI

200 година од рођења Достојевског

У народној библиотеци „Миодраг Борисављевић“ синоћ је одржано књижевно вече посвећено великану светске књижевности Фјодору Минаиловичу Достојевском. О животу и делима овог славног писца апатинској публици говорио је Небојша Дугалић, глумац и редитељ.

Увек је драгоцен интерес који се покаже за дело и рад Достојевског. С времена на време добро је вратити се и подсетити оног шта нам је велики писац као Достојевски оставио. Његова дела нису лакa, али то зависи и од читаоца. Важно је наћи неки смисао постојања, кроз његова дела треба да се запитамо, односно нађемо одговоре на тајна питања које се налазе у свима нама.Читати Достојевског није исто са 15., 30. и 50. година, сваки пут спознате нешто ново или исту ствар доживите на другачији начин, рекао је Дугалић.

Дугалић је своју дипломску представу на ФДУ посветио управо Достојевском- „Исповест Димитрија Карамазова“.

Од најраније младости посвећен сам изучавању животног дела Достојевског и одатле се и родила моја дипломска монодрама. У данашње време навести младе да се посвете читању Достојевског и писаца сличних њему само је питање како неког заинтересовати јер важно је да се прочитано повеже са властитим животом.

То није само питање општег образовања и прочитаности, односно да знате да испричате шта се у том роману десило већ да усвојимо ствари у оној мери коју осећамо као своју.Треба увек да нам је на памети да су дела великих писаца непресушни извори из којих увек нешто ново научимо, каже Дугалић.

Дугалић је поред предавања на факултету активан и на глумачком пољу јер се након паузе почео пуно више радити и снимати на задовољство свих и глумаца и публике.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *