PROMOCIJA KNJIGE ZLATKA VASIĆA U DEČIJEM KULTURNOM CENTRU BEOGRAD

APATIN KULTURA VESTI

NEOBIČNI LIKOVI „ČUDESNOG PUTOVANJA“ ODUŠEVLJAVAJU MALIŠANE

U biblioteci Dečjeg kulturnog centra Beograd predstavljen je roman za decu „Čudesno putovanje“ Zlatka Vasića, u izdanju izdavačke kuće Kreativnog centra. Pored autora o knjizi su govorili Anđelka Ružić, urednik Kreativnog centra i Jasmina Atanacković-Gajić, moderator Dečjeg kulturnog centra. Promociji su prisustvovali učenici 4. razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ iz Beograda i učenici literarne sekcije OŠ „Nikola Tesla“ iz Rakovice.

Učenici su upoznati sa delom apatinskog autora. Oni koji su roman pročitali imali su brojna pitanja za Vasića. Mališane je zanimalo zašto je glavni junak njegovog romana Putić, kako se setio da likovi budu neobični, zašto su medvedi rudari, umesto da spavaju zimski san, da li svako od nas može da ima jednu sjajnu zvezdu, i još mnogo toga.

– Kada radite promociju knjige pred decom koja su je pročitala, kao što je to bio slučaj u Dečijem kulturnom centru, imate ravnopravne sagovornike. Na taj način dobijate povratnu informaciju da li se knjiga dopada publici kojoj je namenjena. Kroz razgovor otkrivaju i teme koje ih interesuju, pa je ovo pravi izvor ideja za nas dečije pisce. Osećaji koje nosim nakon ovog susreta su na prvom mestu ponos što sam autor „Čudesnog putovanja“, ali i želja da se što pre vratim za radni sto i započnem nove priče, izjavio je Zlatko Vasić.

Deca se lako poistovećuju sa njegovim junacima i tokom čitanja knjige prolaze putovanje kroz četiri godišnje doba, šegrtuju, uče, muče se i snalaze, baš kao Putić. Interesantno je da im se jednako dopadaju glavni lik i sporedni likovi, pa su oduševljeni i Strašilom koje govori, drvećem koje se nalazi u ulozi lopova, Alasom, šašavom rodom, kamilama. Devojčicama je najlepša Šumska staza u koju se Putić zaljubio i spreman je doneti joj njenu ličnu zvezdu.

– Roman Zlatka Vasića je ispunjen divnim neobičnim junacima koji podstiču dečiju maštu. U tome leži njegova draž. U romanima koje su do sada čitali glavni likovi su najčešće dečak ili devojčica, dok je ovde Putić koji živi na seoskom imanju, između dve saksije muškatli. Ovo je divna priča koju svako dete treba pročitati, a dodatnu čaroliju u njoj stvaraju crteži mlade ilustratorke Marine Veselinović, rekla je Anđelka Ružić.

Možda najlepši komentar sa promocije u Beogradu izrekla je devojčica Sara:
– Kada počnete da čitate ovu knjigu ne možete da je ostavite i jedva čekate da dođete do kraja. Volela bih da i ja napišem jednu takvu knjigu.

Nakon promocije u Dečjem kulturnom centru Zlatko Vasić je, na poziv novinarke Gordane Pavlović Glavinić, otišao na snimanje priloga za emisiju „Tako stoje stvari“ RTS-a. Gordana već dugi niz godina za najveću nacionalnu televiziju snima priloge iz kulture, s posebnim akcentom na autore za decu. U svojim obraćanjima najmlađe gledaoce upoznaje sa stvaralaštvom namenjenim njima, a ovog puta je odabrala da im predstavi apatinskog autora. Gosti na snimanju su bile učenice literarne sekcije OŠ „N.Tesla“ koje je pripremila nastavnica Aleksandra Drakulić.

autor: Mara Vuković