Najnovije vesti
Početna » VESTI » APATIN » KNJIŽEVNIK REVOLUCIONAR ERVIN ŠINKO
KNJIŽEVNIK  REVOLUCIONAR ERVIN ŠINKO

KNJIŽEVNIK REVOLUCIONAR ERVIN ŠINKO

Među petoricom rezervnih austrougarskih oficira, poreklom iz Apatina, a koji su, pod uticajem socijalističkih ideja, aktivno učestvovali u revolucionarnim zbivanjima i formiranju Mađarske sovjetske republike (1918-1919), nalazio se i Franc Špicer, kasnije čuveni književnik, poznat pod pseudonimom Ervin Šinko.

Rođen je u Apatinu, 05. oktobra 1898. godine, u imućnoj jevrejskoj porodici, koja se bavila trgovinom kudelje i posedovala magacine (danas zgrade „Apatintransa“), pored nekadašnjeg Riterovog jezera. Prestižnu Osnovnu školu jevrejske crkvene opštine, kao i četiri razreda Građanske škole, završio je u rodnom gradu, dok je srednjoškolsko obrazovanje nastavio u subotičkoj Gimnaziji. Tokom Prvog svetskog rata, preciznije, 1917. godine, mobilisan je i poslat na front.

Pod snažnim uticajem, tada izrazito aktuelne, socijalističke ideologije (bila je prisutna i u njegovoj porodici, jer je jedan od rođaka bio urednik levo orijentisanog političkog časopisa), pristupio je, zajedno sa sestrom Barbarom, revoluciji u Mađarskoj, gde je učestvovao, pod vođstvom Bele Kuna, u stvaranju kratkotrajne sovjetske republike. Nakon njene definitivne propasti, započinje faza njegovog dvadesetogodišnjeg emigrantskog života širom Evrope (Beč, Pariz, Cirih, Moskva), sa kratkotrajnim boravcima na području tadašnje Kraljevine Jugoslavije (Sarajevo, Prigrevica-1932.).

Za vreme boravka u Moskvi, u periodu 1935-1937. godina, suočio se sa surovim čistkama i spoznao svu brutalnost Staljinovog režima (naročito preko tragične sudbine sestre Barbare koja je bila jedna od nevinih žrtava), dok ga je početak Drugog svetskog rata zatekao u Francuskoj. Vraća se u Jugoslaviju i preko Drvara, 1941. godine, prelazi u italijansku okupacionu zonu, da bi jedan deo rata proveo u internaciji, u koncentracionom logoru na Rabu. Nakon puštanja na slobodu, priključuje se, 1943. godine, partizanskim jedinicama, a period do oslobođenja provodi na oslobođenom području.

Posle rata, nastanio se u Zagrebu, ali je često boravio u Novom Sadu, gde je bio angažovan kao profesor, a od 1959. godine i šef Katedre za mađarski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Dopisni član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti postao je 1950. godine, a od 1960., i njen redovan član.

U svet književnosti ušao je 1916. godine, objavivši prve poetske radove (zbirka pesama „Noći i zore“), pod pseudonimom Ervin Šinko, a koji će, od tada, koristiti celog života. Za vreme boravka u Beču (1922.) pokreće književni časopis „Testver“, da bi svoje književne priloge, do 1939. godine, publikovao u poznatim evropskim časopisima, u Budimpešti, Beču, Bratislavi, Koložvaru, Parizu, Moskvi, itd. Nakon oslobođenja, objavljuje i u brojnoj jugoslovenskoj književnoj periodici („Literatura“, „Republika“, „Forum“, itd. ).

Bogati književni opus Ervina Šinka, između ostalog, čine: zbirke pesama („Bolni Bog“-Beč 1922.), romani („Četrnaest dana“-1947. i „Optimisti“-1954.), novele („Aronova ljubav“-1951. i „Egidis kreće na put“), književne studije i eseji („Falanga Antihrista“-1957.), „Bauk kruži Evropom“-1951.) i dnevnici („Roman jednog romana“-1955. i “Drvarski dnevnik”-1987.).

Umro je u Zagrebu, 26. marta 1967. godine, a u znak poštovanja prema Šinkovom književnom stvaralaštvu, jedna ulica u Apatinu nosi njegovo ime.

Dugo vremena, na jednoj kući u ulici Dimitrija Tucovića, nalazila se pogrešno postavljena spomen ploča, na kojoj je između ostalog pisalo, da to rodna kuća Ervina Šinka. Međutim, uvidom u Matične knjige rođenih, može se konstatovati da je njegova rodna kuća navedena pod brojem 742, odnosno kuća u današnjoj ulici Petra Drapšina br. 11 (danas trgovačka radnja „Kvin“).

Autor-Tomislav Šimunović

Autor: Radio Dunav

Radio Dunav Apatin 98.7 Mhz

Comments are closed.

Redakcija radio Dunava zadržava pravo da ukoliko ih proceni kao neumesne obriše komentare koji sadrže bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede, uvrede na račun autora teksta ili članova redakcije ili bilo kakav drugi nezakonit sadržaj.
Scroll To Top