KLOPKA ZA KOMARCE U APATINU UHVATILA 600 KOMARACA ZA 24 SATA,PRSKANJE OBAVEZNO NA 20

APATIN DRUŠTVO SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Ciklonizacija-Tretman protiv komaraca izvršen je nemačkim preparatima , suočavamo se sa najezdom kakvu do sad nismo imali.Blaga zima, stalno variranje vodostaja  Dunava, bare i Kopački rit razlog su enormne količine komaraca u Apatinu.

-Građane apatinske opštine proteklog vikenda najviše je obradovala informacija o aviotretmanu protiv komaraca koji je i obavljen u subotu u večernjim satima.Tretman je iz vazduha i sa zemlje  obavilo preduzeće „Ciklonizacija“ d.o.o iz Novog Sada koji ovaj posao obavlja duži niz godina u našem gradu.

Zvuk aviona, poznat miris preparata, za građane je uvek značio predah od malih krvopija, ali oduševljenje nije dugo potrajalo, samo dan nakon tretmana komarci su ponovo preplavili grad. Pored večernjih sati,  danas je bilo nemoguće boraviti  u hladovini.

Pozvali smo “Ciklonizaciju “ i pitali,  zašto komaraca ima kao da tretman nije ni izvršen? Na naše pitanje, odgovor  su dali rukovodilac sektora za borbu protiv komaraca i PR  ovog preduzeća.

-Suočeni smo sa najezdom komaraca koju je nemoguće zaustaviti.Koristimo najskuplje nemačke preparate i kombinujemo tretman  protiv larvi sa tretmanom protiv odraslih jedinki.Zima je bila blaga , Dunav je poplavio bare iz kojih se legu nove jedinke, najveći problem u Apatinu je Kopački rit koji se nalazi na samo par stotina metara od grada.Ovaj prirodni rezervat je pod zaštitom i u njemu nisu dozvoljene nikave aktivnosti protiv životinja kaže za naš radio PR ovog preduzeća, Dario Aćimović.

Koliko je teška situacija , Aćimović navodi rezultate “klopki”  koje se postavljaju na obodu i u samom centru grada.Klopka za komarce, nam daje informaciju kakvo je stanje na terenu.Ukoliko se za 24 sata uhvati 20 jedinki takav rezultat smatramo visokom koncentracijom, i nakon toga reagujemo.Prošle nedelje,  klopka koju smo postavili na nasipu u Apatinu uhvatila je 600 jedinki a ona u gradu 60.Ovako visok broj komaraca nije zabeležen duži niz godina.Situacija je alarmantna na području cele Vojvodine , klopke u Novom Sadu hvataju i 1000 komaraca  a u pojedinim mestima ovaj broj iznosi 4000.

-Postoje opštine u Vojvodini koje nisu planirale sredstva u budžetu za ovu namenu, kod njih je situacija katastrofalna, komarci lete u rojevima koji zaklanjaju pogled. Iako je opština Apatin jedna od retkih koja ovom problemu ozbiljno pristupa,svakako će morati izdvojiti dodatna sredstva kako bi građanima omogućila normalan život kaže Aćimović

-Ove navode je potvrdila i komunalna služba našeg grada.Tretmani se vrše po planu i programu  a novonastalu sitaciju pokušaće rešiti novim tretmanima protiv ove najezde,  kaže Mirko Cvetićanin , zamenik predsednika SO Apatin .

Da će tretmani biti ponavljani garantuje i nadolazeća turistička manifestacija “Apatinske ribarske večeri” koje svake godine okupi  veliki broj gostiju iz  zemlje i inostranstva.Kulturna i sportska dešavanja neće biti moguće održati ukoliko se ovaj problem nereši.Građanima se preporučuje duža garderoba, zatvaranje prostorija u večernjim satima i korišćenje dostupnih preparata, repelenata, koji odbijaju komarce.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.