МАЈСКЕ СВЕЧАНОСТИ У ПРИГРЕВИЦИ (ФОТО)

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Традиционалне “Мајске свечаности“, тродневна културно-спортска манифестација којом се обележавају четири важна датума за Пригревицу: Дан ослобођења у Другом светском рату, Дан колонизације села, Дан Спомен-библиотеке и Дан Месне заједнице села одржане су протеклог викенда. И ове године МЗ Пригревица се потрудила да обезбеди богат културно-уметнички програм за мештане села, али и бројне госте који су у претходна три дана посетили ово место.

У оквиру “Мајских свечаности“ јуче су на Тргу хероја положени венци на спомен обележја. Поред великог броја мештана, полагању су присуствовале и бројне делегације, које је предводила делегација општине Апатин, на челу са председницом општине Апатин, Дубравком Kораћ и њеном помоћницом за спорт и омладину Милком Никшић.
Истим поводом, у Дому културе у Пригревици одржана је и Свечана академија, на којој су се мештанима њиховим гостима обратили председница општине и секретарка МЗ Пригревица. У културно уметничком делу програма учешће су узеле певачке групе из Пригревице, KУД „Царза“, KУД „Седмица“ Угриновци, Банијска певачка женска група и Личка певачка мушка група, које се представило са неколико кореографија из Србије.
Подсећамо,,Мајске свечаности“ су традиционална манифестација чије одржавање датира од давне 1967. године, када је подигнута Спомен библиотека у селу. Мајским свечаностима Пригревчани обележавају најважније догађаје у историји свога места: Дан победе над фашизмом у Другом Светском рату, Дан колонизације од 1946. године, када су Пригревицу населили колонисти из Лике и Баније, Дан Спомен библиотеке – спомен обележја изграђеног у знак сећања на пале жртве Баније и Лике у рату од 1941. до 1945. године, као и Дан Месне заједнице као јединице локалне самоуправе, основане 1965. године.

Осим културно – уметничког и забавног програма, током три дана трајања манифестације, организовани су и различити спортски догађаји, предавања, књижевне вечери и други пропратни садржаји. Организатор овогодишњих ,,Мајских свечаности“ били су МЗ Пригревица, у сарадњи са ТО Апатин. Забавни део програма завршен је синоћњим концертом популарног певача Дејана Матића.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *