КАКО ПРЕПОЗНАТИ ФАЛСИФИКОВАНЕ НОВЧАНИЦЕ

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Директор Одељења за националне центре за борбу против фалсификовања и за анализу новчаница и кованог новца Народне банке Србије (НБС) Мирослав Јеремић изјавио је да се и у Србији појављују фалсификоване новчанице – динари, еври, али и амерички долари.

Показујући примерке фалсификоване новчанице од 500 евра и оригиналне, Јеремић је гостујући на РТС-у рекао да се оне разликују по воденом жигу. Код оригиналних новчаница, када се окрену ка светлу, водени жиг се види јасније.

Разлика је и у штампи. Оригиналне новчанице су храпавије због дубоке штампе, док су фалсификоване или глатке, или у мањој мери храпаве.

Када је реч о динарима, највише се фалсификују апоени од 500, 1.000 и 2.000 динара. “Главни проблем код фалсификата је што грађани не проверавају изглед новчанице. Изглед оригиналне новчанице заинтересовани могу да виде на сајту НБС, тамо су приказани сви апоени динара и њихови заштитни елементи, па се могу информисати”, рекао је Јеремић.

Фалсификовани динари препознају се исто као и еври. Грађани треба да обрате пажњу и на оптички варијабилну боју код крупнијих апоена. Ако се мења боја, онда је то оригинал. Савет грађанима је да приликом куповине у мењачници траже да им се запишу апоени и њихови серијски бројеви и да то упореде с добијеним новчаницама и сачувају потврду.

Ако неко изрази сумњу у исправност новчанице, та потврда је доказ да је она оригинална. Ако се испостави да код себе имате фалсификат, а немате такву потврду, тај новац се одузима и не надокнађује. Могуће је тражити одштету од онога од кога је добијена новчаница, али проблем је доказати да су новчанице са тим серијским бројем добијене од тог лица.

Аутор: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *