ЦИГАРЕТЕ СКУПЉЕ ОД 1. ФЕБРУАРА

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Цигарете појединих произвођача поскупеће од 1. фебруара, а у наредним данима њихов пример следиће и све остале дуванџије.

У јануару је дошло до још једног скока акциза, па су у складу са њеним повећањем, цену паклица повећале и дуванске компаније.

Државни намет на дуван скупљи је за 1,5 динара, како прописује акцизни календар. Повећање акцизе од 1,5 динара не значи толико повећање трошка. То сваки пут повећа цену паклице за шест до седам динара, јер са растом цене паклице расте и пропорционална акциза, која чини 33 одсто, а са тим већи је и трошак за порез на додату вредност.

То значи да ће свака паклица бити скупља за 10 динара.

Само једно померање акциза од 2017. године нису осетили потрошачи. Сва остала повећања државних захватања дуванска индустрија је проследила у нове, више ценовнике. У потрошачким организацијама не верују да ће дуванџије већи државни намет преузети на себе, јер, како кажу, нико се не одриче зараде.

Тако ће од 1. фебруара цигарете компаније “Filip Moris” бити за десет динара скупље, па ће “Bond” коштати 250 динара, “Chesterfield” 270, “Eve 120” коштаће 360 динара, “L&M” 260, “Marlboror” Red i Gold 340, “Marlboro Touch” 300, а “Parliament” 380 динара.

Аутор: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *