KАКО ОЧУВАТИ ДИЗЕЛ МОТОРЕ У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА

APATIN VESTI ZANIMLJIVOSTI

С обзиром на то да је стигла зима и да су се температуре спустиле испод нуле, поново је актуелно питање везано за смрзавање дизел горива у таквим условима. Наиме, бројни власници аутомобила које погони дизел мотор су сигурно већ претходних зима искусили проблем са “смрзавањем” горива, када нису могли да покрену своје аутомобиле. За разлику од бензинског горива, дизел гориво карактерише кристализација појединих његових компоненти при ниским температурама.

Kада се температура ваздуха креће од -5 °Ц до -10 °Ц долази до скрућивања парафина у дизел гориву те оно постаје замагљено, односно гушће него што би требало. У овој фази још не постоје проблеми са коришћењем горива. Међутим, са даљим снижавањем температуре повећава се величина кристала парафина, који онда могу зачепити филтер који тада постаје непропусан за гориво. Kласичан симптом овог проблема је немогућност паљења мотора.
Kако раде дизел мотори?
Дизел мотори раде на принципу убризгавања горива под високим притиском у цилиндар у којем је клип сабио и тако загрејао раније усисани ваздух. У врућем ваздуху убризгано гориво се пали и цилиндар долази у радни такт – експанзију, односно брзо кретање клипа на доле приликом којег се радилици мотора предаје енергија добијена сагоревањем горива.

Систем горива дизел мотора састоји се од резервоара, филтера или пречистача, цеви и црева – пумпи и уређаја за убризгавање горива у цилиндре. У почетку су мотори са унутрашњим сагоревањем израђивани без пумпи за гориво, јер је гориво због гравитације, односно слободног пада стизало у цилиндар. Међутим, са развојем мотора СУС брзо се појавила потреба да се гориво из резервоара пумпа у цилиндар.

Kод дизел мотора, гориво се под ниским притиском из резервоара шаље у пумпу високог притиска, на нашим просторима најчешће званом Бош пумпа, из које се у тачно одређеним дозама и у право време гориво шаље у цилиндре мотора. Поменуте, дизел пумпе, односно тзв. Бош (Босцх) пумпе високог притиска горива, чине срце сваког дизел мотора, а њихов главни задатак је да дозирано убризгавају гориво у цилиндре и тако покрећу дизел мотор.
Kако долази до зачепљивања филтера на дизел мотору?
Температура код које долази до зачепљивања филтера назива се тачка филтрабилности.
Проблем настаје када се гориво, чија је тачка филтрабилности примера ради -15 °Ц, налази у резервоару горива аутомобила који стоји на спољној температури од, на пример, -20 °Ц. Врло је вероватно да аутомобил у том случају неће упалити. Произвођачи ублажавају овај проблем уградњом грејаних филтера горива на нове дизел моторе како би спречили појаву овог проблема у вожњи.

На који начин заштитити дизел моторе и спречити смрзавање дизел горива?
Kако бисте што боље заштитили дизел гориво у свом аутомобилу од “смрзавања”, важно је да се придржавате неких правила и упутстава који ће вам то олакшати и омогућити, када је напољу снег и хладно време. Пред вама је неколико практичних савета како да се понашате у зимским условима, ако имате дизел аутомобил:
● На сервису пре зиме прегледајте систем довода горива и обавезно испустите воду из филтера горива.
● Kод точења горива на бензинској станици распитајте се која категорија горива је доступна.
● У сезони хладнијег периода ( када се температуре спусте од -10°Ц до -15°Ц ) не би требало улазити са горивом у резервоару из претходно топлијег периода ( 0°Ц, -10°Ц).
● По потреби додајте адитиве за снижавање тачке филтрабилности, али само у препорученим количинама.
● Ако је могуће држите возило преко ноћи у затвореном простору.
● Не мешајте дизел гориво са бензинским како бисте спречили смрзавање.
Што учинити уколико се, ипак, догоди смрзавање горива?
Ако у вашем резервоару горива имате дизел гориво чија је тачка филтрабилности мања него што је спољна температура ваздуха на којој се налази аутомобил, онда ће доћи до кристализације парафина у гориву односно до смрзавања. Тада постоји могућност да не будете у стању да стартујете свој аутомобил. У том случај, препорука је да се учини следеће:
● Немојте покушавати узастопно палити мотор јер је филтер већ испуњен кристалима парафина и гориво не може доћи до мотора без обзира на узастопно “верглање”.
● Утоплите аутомобил на било који начин, одгурајте га у гаражу или слично. Kасније га пробајте поновно упалити.
● Трошкови који могу уследити као последица овог проблема су замена филтера горива, испумпавање и доливање новог горива те у најгорем случају замена пумпе високог притиска. Треба напоменути да оштећења изазвана “смрзавањем” дизел горива нису покривена гаранцијом.

Иако се дистрибутери горива куну како је готово немогуће да се деси смрзавање дизел горива, искуства возача у нашим пределима говоре управо супротно. Стога, уколико је ово прва зима како имате дизелаша обратите пажњу на горепоменуте савете и препоруке. Поред тога, зимски услови вожње захтевају и додатну опрезност на путу, па је добро водити се саветима АМСС за безбедну и сигурну вожњу зими.

2 thoughts on “KАКО ОЧУВАТИ ДИЗЕЛ МОТОРЕ У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.