ГРАД СОМБОР РЕАЛИЗОВАO ЈЕ ЕВРОПСКИ ПРОЈЕКАТ “ВИСИТУС” У АПАТИНУ И СОНТИ

APATIN DRUŠTVO VESTI

ТУРИСТИЧКЕ ТУРЕ ЗА СЛАБОВИДЕ

ОКО тридесетак слепих и слабовидих особа, чланова Савеза слепих из Србије и Хрватске, учествовали су у првој промотивној туристичкој тури прилагођеној овој групацији људи која је организована у Апатину и Сонти, у склопу европског пројекта Виситус “Проширење туристичке понуде за слепе и слабовиде особе”, “Виситус” је део европског пројекта „Интерег“, ИПА програма прекограничне сарадње Србија-Хрватска од 2014. до 2020.године.Носилац пројекта је Град Сомбор, а партнери су општина Ердут у Хрватској и Институт економских наука Србије.

Како најављују организатори пројекта, туристичка понуда на подручју сомборског региона у наредних неколико месеци биће прилагођена слепим и слабовидим особама, када ће бити мапирано укупно 30 туристичких тачака у Сомбору, Апатину, Бачком Моноштору, Сонти, Бездану и Телечкој, а по завршетку пројекта све мапиране и прилагођене тачке биће на располагању овој туристичкој групацији и наредних година.

Туристичке туре за слабовиде и слепе особе на подручју Западнобачког округа и у Осјечко-барањској жупанији ће постати устаљена пракса, што до сада није био случај.

-Овакве туристичке туре доносе неку врсту јединства, јер су овде чланови готово свих организација слепих и слабовидних из Србије и Хрватске и доприносе разбијању предрасуда које постоје у овој категорији људи-каже Зденко Клинко, члан Савеза слепих Србије.

У јануару ће ове промотивне туристичке туре бити обогаћене са по четири места у Србији и у Хрватској. Та места ће бити опремљена специјалним тактилним мапама, које ће на Брајевој азбуци и гласовним порукама, на четири језика, описивати свих 58 мапираних тачака у Србији и Хрватској, а које су битне за овај регион са обе стране границе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *