ИЗ МОГ УГЛА: 0,38 ПАРА, ПРОВИЗИЈЕ, МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТ, КУЛТУРНИ ЦЕНТАР

APATIN IZ MOG UGLA VESTI

0,38 ПАРА

Мој комишија добио рачун Вода Војводине за чувено одводњавње а уз тај рачун да плати камату од 0,38 пара. Ништа му не би јасно па запуцао на многа врата. Каже, нећу да дам ни динар више а 0,38 пара одавно нису у оптицају, те је ипак, због тога морао да издвоји тај динар. Приде, све рачуне мој комшија пензионер плаћа на време, па му ни ова чудновата камата од 0,38 пара није јасна. Он, пресавио ипак табак, да се жали поменутом јавном предузећу у Новом Саду, али и ту се предомислио. Наиме на упуству које је уз рачуне послато се наводи да странка може да се жали али да су трошкови административне таксе поводом жалбе 460 динара. Кад се прерачунао видео да се то не исплати јер му је жалба скупља од основног рачуна за одводњавање већа за 150 динара. И онда кажу смањује се бирокартска пракса, дигитализација ће све да реши. Далеко смо ми од тога.

ПРОВИЗИЈЕ

Слично претходно нареченом су и исксутва грађана са банкама. Сумњам да половина пензионера зна да им се за одржавање рачуна одузимају новци. Ове банкарске услуге су различите од банке до банке. Док су у једној банци 90 динара у другој су 300. За пензионере, којима је сваки динар важан, и ова разлика је значајна. Не знам ниједног пензионера којем је јасно презентовано колико кошта одржавање њихових рачуна. Али, то је саставни део банкарских махинација, јер како би се оне иначе одржавале. Зато савет да се обиђу све банке пре него се за неку определите. Није то важно само за пензионере већ и за све који послују преко банака, јер су банкарске услуге, и за обична удружења грађана често више од хиљадарке, а да не причамо о приватним фирмама.

МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТ

Пријатно је изненађење када се на друштвеним мрежама нађу честитке пријатељима, комшијама, грађанима, за Бадње вече или Божић, као што се то десило поводом католичког обележавања ових верских празника. Честитке су стизале са свих страна од људи различитих националности и верског опредљења, и зато је Војводина, и па наш град у њој, доказ да се може живети у слози ако је друштво толерантно и мулитикултурално. Ипак су људи мера свих ствари а не етничка или верска припадност.

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР

Свака част за адаптирану малу салу Културног центра. То је сад модеран мулитифункционалан простор погодан за мале концерте, предавња, трибине… Уз то, сазнање да је овај простор доступан свим заинтересованим удружењима, за њихове активности посебно радује, јер ће сада госте који долазе из великих градова, моћи на репрезентативан начин моћи да приме уз сву потребну логистику.

аутор: Софија Пуалић Шперо

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *