НАЈВЕЋЕ ПРОМЕНЕ У ПОЛАГАЊУ ВОЗАЧКОГ ИСПИТА ПО НОВОМ ЗАКОНУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Један од закона који се константно мења, допуњује и у који се уводе нови чланови и одреднице, јесте закон о саобраћају. Велики број саобраћајних несрећа у последњих неколико година, велики број смртних случајева услед незгода, створио је велику потребу да се закон брзо и из корена промени, што се свакако и догодило. Међутим, закон није почео да се односи само на понашање возача у вожњи, обавезе и правила који важе за путнике и пешаке, као пасивне учеснике у саобраћају, већ и на оне који намеравају да постану возачи. Да, полагање возачког испита по новом Закону о безбедности саобраћаја веома се разликује у односу на то како све све радило некада, те се осим полагања, разликује и само учење, као и сам процес добијања возачке дозволе. Полагање возачке дозволе по новом закону је законом добило и одредницу да новонастали возач не добија сталну возачку дозволу, већ привремену која траје две године, а закон се посебно и строго односи на лица која имају 19 година и уопште на цео период управљања моторним возилом до 21. године, односно, до тренутка истека привремене возачке дозволе.
Полагање возачког испита по новом закону
Сам упис у ауто школу је другачији него некад, не због правила која важе за кандидата у самом старту, већ због обавеза које му се намећу у периоду учења и похађања целокупне наставе. Полагање возачког испита по новом закону осим теоријског испита и полагања вожње, подразумева и слушање наставе, као и учење и полагање испита из прве помоћи.
Полагање возачког испита по новом Закону о најпре подразумева слушање теоријске наставе у трајању од 40 часова, кроз 20 дана. Могуће је слушати највише 3 часа дневно, између којих је неопходна пауза од 10 минута. Након одслушане наставе, кандидат пријављује испит, који се полаже на рачунарима уз помоћ одређене апликације. Положен теоријски испит важи годину дана, те уколико се практични део не положи у том периоду, од кандидата се захтева да га понови. Након тога, следи вађење лекарског уверења да је кандидат способан да управља моторним возилом и онда се упућује на практичну наставу. Уверење траје годину дана, али мора бити млађе од 6 месеци у тренутку вађења возачке дозволе.
Полагање возачког испита, баш као што је то било и пре, подразумева 40 часова практичне наставе, од којих је 2 обавезно урадити на полигону, а остатак је вожња у саобраћају и наравно, вожња по полигону кад за то има потребе. По завршеном практичном делу, пријављује се и полагање вожње које се полаже пред комисијом. Током полагања вожње, кандидат има 15 минута вожње по полигону, уз поштовање правила и одређених смерница које се морају испоиштовати, те наредних 25 минута који подразумевају вожњу у саобраћају трасом коју комисија одабере.
Полагање возачког испита по новом Закону најпре захтева савесну, стабилну и безбедну вожњу кандидата, уз наравно поштовање све сигнализације на полигону и путу, уз поштовање свих саобраћајних прописа и правила која на пут наилазе, након чега комисија која је све надгледала и пратила доноси закључак да ли је кандидат прошао испит из вожње. Уз све потврде, о положеним испитима, лекарско уверење, важећи лични документ и плаћене законске таксе, кандидат предаје захтев за добијање возачке дозволе, по правилима која се напоменута на почетку текста.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *