КАКО ЋЕ СЕ ПРОСЛАВЉАТИ МАТУРСКЕ ВЕЧЕРИ И ГДЕ ЋЕ ЂАЦИ ИЋИ НА ЕКСКУРЗИЈЕ

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Коронавирус пореметио је планове и матурантима. Ипак, и ове године славиће се завршетак школе, а прве прославе заказане су за крај јуна. Како ће изгледати прославе матурских вечери и где ће ђаци моћи на екскурзије?

Мало касније него претходне и ова генерација матураната имаће своје вече за незаборав. Епидемија им је пореметила планове, окупирани су припремом пријемног испита, али кажу штета би била да се разиђу, а да не прославе крај једног важног животног доба.

Мало касније него претходне и ова генерација матураната имаће своје вече за незаборав. Епидемија им је пореметила планове, окупирани су припремом пријемног испита, али кажу штета би била да се разиђу, а да не прославе крај једног важног животног доба.
Припремила Сузана Дука
Your browser does not support the video tag.

“Нисмо се уопште виђали, са најближима сам се виђала, али остале нисам. Тако да желим да их видим пре одласка на факултет”, каже Анастасија Стојановић, матурант Економско трговачке школе у Врању.

Маруранткиња Економско трговачке школе у Врању Петра Стојановић наводи да се није надала да ће да буде прославе матуре, али да јој је драго што ће бити. “Нисам се припремала, након пријемног испита почећу да тражим неку свечану хаљину. Веома ми је драго да ћемо моћи да прославимо као и остале генерације”, додаје Стојановићева.

Прве прославе заказане су већ крајем јуна, а већина ће те вечери славити и упис на факултет.

“Комуницирамо, договарамо се и добра ствар је да ћемо вероватно успети да испунимо жељу великом броју матураната који су све време исказивали жељу да се матурско вече реализује, јер ипак то је њима нешто што имају једном у животу”, истиче Борис Катић, директор фирме “Гоу ту ивент”.
Хоће ли маске бити обавезне?

Од праксе да на истом месту у исто време матуру прослављају ученици две, три школе ове године ће се највероватније одустати, иако велики хотели имају могућност да организују безбедно славље и за неколико стотина људи.

“Наравно да матуранти неће седети са маскама у сали и сликати се с тим. Велику већину матурских вечери можемо примити са лакоћом и да за неким столом буде њих шест или осам, не 10 или 12 као што је била пракса до сад”, наглашава Горан Кукура, директор хране и пића “Краун плазе”.

“Мали матуранти то могу да прославе у великим просторијама, свечаним салама, спортским халама у својим школама или у домовима културе за сеоска подручја, уз максималне мере заштите за сваког ученика, док средњошколци могу матурско вече да прослављају у локалима, односно у ресторанима, али такође да се испоштују мере заштите и да то буде, препорука је, после 15. јуна”, објашњава Александар Пејић, помоћник министра просвете за средње образовање.
Екскурзије од 1. јуна до 31. августа, дестинација Србија

А ђаке и посебно будуће матуранте обрадовала је вест да ће моћи и на екскурзију, али у Србији.

“Екскурзије и наставе у природи могу да се реализују од 1. јуна до 31. августа. То је препорука школама. За завршне разреде средњих школа, којима је једино и омогућено да иду у иностранство, забрана је да иду и они предвиђена путовања на екскурзије у иностранство морају реализовати у Републици Србији”, истиче Пејић.

У школске клупе враћају се наредних недеља и мали и велики матуранти због полагања матурских испита. А после њих сви остали ђаци који желе да поправе оцене, али уз поштовање препорука и мера заштите. (РТС)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *