АПАТИН ДОБИЈА МОДЕРНО ДЕЧЈЕ ИГРАЛИШТЕ! СРЕДСТВА ОБЕЗБЕЂЕНА ИЗ НАГРАДНОГ ФОНДА ВЛАДЕ ШВАЈЦАРСКЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Надлежни за спровођење програма владе Швајцарске „Реформа пореза на имовину“ и представници општине Апатин су усагласили све детаље око трошења новца освојено на такмичењу за најбољу општину у области наплате пореза на имовину. У договору са грађанима, одлучено је да износ од 150.000 франака буде потрошен на изградњу дечјег игралишта са пратећим садржајима. Игралиште ће бити у Блоку 112, а према фотографијама из пројекта дечјег игралишта може се закључити да ће апатински малишани добити простор за игру и разоноду који ће бити опремљен по највишим стандардима.

-Остало је још да се усагласе неки технички детаљи, али најважније је да је договор постигнут и да грађани Апатина знају да ће добити функционално и веома лепо дечије игралиште. По плану, све би требало да буде завршено најкасније у првој половини идуће године“, рекао је Александер Грунауер, директор швајцарског програма „Реформа пореза на имовину“.

Општина Апатин је освојила трећу награду у конкуренцији 44 општине из читаве Србије, које су се такмичиле у прикупљању пореза на имовину и ажурирању базе података о некретнинама. Апатин је пописао око 11.000 некретнина које су до тада биле ван пореске евиденције.

-Порез на имовину најзначајнији је сопствени приход општине, и у просеку чини преко 50 одсто удела у свим приходима које једна општина наплаћује. Новац од пореза на имовину остаје у буџету општине, и његова основна намена је финансирање локалних потреба становништва, као што су комунално уређење, одржавање школа, вртића и локалних путева, каже Александер Грунауер, директор швајцарског програма „Реформа пореза на имовину“.

Програм Швајцарске владе „Реформа пореза на имовину“ спроводи се заједнички са Министарством за државну управу и локалну самоуправу, Министарством финансија и Сталном конференцијом градова и општина. Осим Апатина, новац су добили и Мали Зворник, Горњи Милановац, Љубовија и Бор, у укупном износу од милион швајцарских франака.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *