JOVO OSTOJIĆ, HAŠKI OPTUŽENIK: ŽIV SE HAGU PREDATI NEĆU

APATIN POLITIKA SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Jovo Ostojić, nekadašnji radikal, koga sa još dvoje, Vjericom Radetom i Petrom Jojićem, traži Haški tribunal, kaže da se živ neće predati.

–Videću u kom pravcu će teći stavri, ako me budu privodili ja živ tamo neću otići. Bio sam tri puta u pritvoru po pet, tri i jedan dan, 2002. godine u Beogradu, kada me je haški istražitelj, tada Paolo Pistori, satima maltretirao, da lažno svedočim protiv Slobodana Miloševića, posebno Vojislava Šešelja, ali ja sam sve odbio, nisam hteo da lažem, mada su mi nudili novac. Tada su mi još zapretili da ću ja da dođem u Hag, živ ili mrtav. Ja sada kada bi otišao tamo svestan sam činjenice koju su mi oni rekli, pre toluko godina, da neću ostati živ. Kakav bi ja čovek bio kad bi tamo otišao da me oni maltretiraju, truju, ubijaju-tvrdi Jovo Ostojić, koji odavno nije u SRS, i danas živi u krajnjoj oskudici, sa porodicom, u rodnoj Prigrevici, nadomak Apatina.

Jovo OstojićOn još kaže da se seća Pistorijevih reči na saslušanju:-Da će me staviti u prostoriju u kojoj ima sto sijalica koja će mi udarati u oči, da ću tu sedeti satima, dok ne oslepim i poludim. Pa šta ću ja sad tamo. Moćni svet im to dopušta da se to radi-kaže Jovo jutros u svojoj kući u Prigrevici. Za tvrdnje da je pritiskao svedoke i nudio 500 evra Ostojić kaže da su čista laž.-Pa ja jedva sastavljam kraj sa krajem što svi znaju u mojoj sredini. Radim kao i žena sezonske poslove-kaže on.

Ostojić navodi da za privođenje nije dobio nikakvo pismeno obaveštenje, da je za sve saznao iz medija, ali da je još u maju iz povreljivih izvora saznao da će zahtev da usledi, ali da mu nije padalo napamet da beži ili menja lokaciju na kojoj bi se skrivao.

-Pre nekoliko nedelja sam bio na promociji svojih knjiga u Republici Srpskoj. Jedva su me pustili preko granice i celo vreme sam bio praćen. Rekao sam da ću se vratiti a oni su me još u toku promocije zvali da pitaju da li se vraćam. Pri povratku sam više sati saslušavan-kaže Ostojić, koji ima 13 knjiga zbriki pesama i knjiga koje je bazirao na istraživanjima ratnih događanja na Kupresu za vreme Drugog svetskog rata.

Dok nas ispraća, Ostojić sa svojim vernim psom koji od juče cvili, kaže da je Blic jedini medij koji je od njega, kao optuženika tražio izjavu.-Telefoni su juče ceo dan zvonili, ali me niko od novinara osim Vas nije tražio da javnost sazna i moju stranu priče-završava Ostojić.

Izvor: Blic