JKP “ENERGANA” U SOMBORU NAŠLA SE U NEVOLJAMA PRED POČETAK GREJNE SEZONE

APATIN DRUŠTVO VESTI

JKP “Enregana” u Somboru  duguje za gas oko 170 miliona dinara, pa oko 15.000 Somboraca ,čiji su stanovi priključeni na daljinski sistem grejanja, ne čeka spokojno zimu. U “Energani“ očekuju da će, zbog najavljene gasne krize i nenamirenih dugovanja za skuplji mazut biti alternativni energent, ali obećavaju da će stanovi biti topli, a cena nepromenjena.
Toplana, puštena u rad još 2011. tek sada, sedam dana pred početak sezone, osposobljava i testira mazutni sistem na kotlovima. Prema rečima v.d. direktora Jovana Gajina za to i prateće investicije neophodno je oko osam miliona dinara.
-Moramo otkloniti tehničke nedostatke, napraviti prilazni put za istakanje i nabaviti mazut. Nadamo se i očekujemo da će država iz robnih rezervi obezbedi mazuta za supstituciju gasa, što bi garantovalo sigurnu grejnu sezonu – veli Gajin.
Član Gradskog veća za komunalnu delatnost Miroslav Kovačić, tvrdi da je grad obezbedio sredstva za slučaj da se bude menjao energent i da računaju na mazut iz robnih rezervi i da građani mogu spokojno da čekaju zimu.
Dugovanja za gas, koja se vuku već godinama, su 1,5 milliona evra, zbog čega je račun preduzeća početkom godine bio u blokadi, ali je “Sombor-gas” nasatavio isporuke.
Da li će tako biti i na početku ove grejne sezone za sada je neizvesno.U toku su pregovori između grada kao osnivača,  “Sombor-gasa” i “Srbijagasa” o reprogramu duga. Gradsko veće traži od poverilaca otpis kamata i rok za otplatu glavnice duga od 60 meseci.
– Od građana i privrede za račune iz prethodnih sezona oko 155 miliona dinara, pa nemamo resursa da pokrijemo stara dugovanja i očekujemo pomoć lokalne samouprave – kaže Gajin.
U “Energani” i gradu procenjuju da bi jedina garancija kontinuiteta i kvaliteta grejanja nastupajuće zime bilo ažurnije plaćanje Somboraca isporučene toplotne energije. Građani, pak, negoduju jer smatraju da je grejanje skupo, toplovodni sistem zastareo, način merenja potrošnje i obračuna neracionalan, a naplata paušalna i netransparentna.

PRITUŽBE

Najviše pritužbi ima na stavku za takozvani fiksni deo cene koji se plaća tokom cele godine i namenjen je za održavawe sistema, kojeg, kako kažu ozlojeđeni potrošači, praktično nema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *