ЈАСМИНКА ПЕТРОВИЋ И ИВАНА НЕШИЋ ГОСТОВАЛЕ У АПАТИНУ

KULTURA VESTI

ДРУЖЕЊЕ УЧЕНИКА СА ПИСЦИМА

Успешан дан Фестивала „Пет“ била су гостовања књижевница Јасминке Петровић и Иване Нешић. Оне су ученицима ОШ „Жарко Зрењанин“ представиле своја дела.

Јасминка Петровић је један од најпознатијих писаца књижевности за децу. Њене књиге су распродате, награђене, екранизоване и међу најпопуларнијим код деце у нашој земљи. Уме да пронађе тему која децу занима, а о којој други писци мало пишу. Искреним и саосећајним писањем стиже до срца својих читалаца. Ученицима три одељења четвртог и петог разреда представила је Фестивал Крокодокодил „У туђим патикама“. Путем видео презентације позоришног приказа четири романа која говоре о различитостима међу децом и кроз разговор о томе шта су видели, ауторка је укључила ученике у активно учешће. Ученици су коментарисали и закључивали, на основу оног што су видели, али и сопственог искуства, о начинима на које прихватамо особе које су у нечему другачије од нас самих, посебно особе са инвалидитетом.

– Најважније је да смо успоставили контакт обзиром да су ме деца први пут видела, што значи да су осетили поруку коју фестивал шаље. Занимљиво ми је да су заинтересовани да читају књиге. Показали су емпатију. Одмах се виде деца која воле да читају. Посебно је важно што се осећа да воле књиге, а пожелели су и да се наставе овакви сусрети, писаца и деце, рекла је, између осталог, Јасминка Петровић.

Ивана Нешић је млада ауторка, по струци историчар уметности, али и већ доказана у књижевним круговима. Њена дела су намењена млађем узрасту, написана занимљиво, језички блиско основцима, са ослонцем на оно што их занима, али одлучно управљано жељом ауторке да им приближи лепоту уметности и музеја. Са ученицима се дружила у Галерији „Меандер“. Разговарали су о уметности и како је настала њена књига „Мисија: Музеј“. Сусрету су присуствовали ученици које подједнако занима ликовна уметност и књижевно стваралаштво, па је промоција била изузетно успешна.

– Апатин је био право место за причу о уметности и музејима, пошто је овде уметост свуда око нас, и на улици и у галерији. Деца су радо учествовала и водили смо разговор о томе шта им уметност значи, шта су за њих музеји, шта би волели више да виде, а чега мање. Задовољна сам интересовањем ученика за ову тему, рекла је Ивана Нешић.

На крају гостовања, заједнички закључак је да деци нашег града недостаје више сусрета са писцима, а управо је идеја Културног центра да се та слика у будућности промени.

Мара Вуковић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *