ФЕСТИВАЛ “ПЕТ”

APATIN DRUŠTVO VESTI

СНАГА ПИСАНЕ РЕЧИ

Апатински Културни центар обрадовао нас је новим фестивалом. Овог пута у центру пажње нашла се писана реч. Фестивал „Пет“ понудио је Апатинцима пет програма у којима имају прилику дружити се са књижевницима, слушати их и разговарати са њима. Програм је намењен различитим узрасним групама и већ у свом „повоју“ у Апатин је довео нека од најзначајнијих имена наше књижевне сцене.

– Први књижевни фестивал „Пет“ отворили смо гостовањем Синише Ковачевића који је представио свој роман првенац „Године врана“. Другог дана смо промовисали часопис за књижевност „Траг“ из Врбаса и 50 година њиховог фестивала за младе. Тим поводом гости су нам били врбашки песници Бранислав Зубовић и Горан Лабудовић Шарло. Они који се крећу у књижевним круговима знају да су сви већи савремени српски песници почели на овом фестивалу или у њему учествовали. Последњег дана Фестивала угостићемо Виду Огњеновић, а о њеном стваралаштву говориће Гојко Божовић, рекла је Данијела Обрадовић, директорица Културног центра.

Она је додала да су, као организатори, изузетно задовољи одзивом публике.

Синиша Ковачевић, познати драматург и професор на Академији уметности, представио је свој први роман „Година врана“ која читаоцу враћа време Великог рата, али не кроз битке и губитке војника, већ кроз живот мајки, супруга, удовица које су остале у Београду, без хране и грејања, са чак три узастопне изузетно хладне зиме, без мужева, заштитника и храниоца. Њихова мука натераће их на поступке које су и саме пре рата осуђивале, али и повезати две породице на врло необичан начин. Тамо где читаоци буду тражили љубав, наћи ће мржњу, а тамо где буду очекивали бес и непраштање, пронаћиће љубав.

Бранислав Зубовић и Горан Лабудовић Шарло упознали су гимназијалце са значајем врбашког фестивала за младе и на који начин могу и сами да провере квалитет својих песама, нарочито уколико виде себе као будућег песника и књижевника.

Вида Огњеновић гостује вечерас(петак, 30. новембра) у 19 часова у Великој сали Културног центра. Изванредна прилика да једну од наших најпознатијих књижевница поново гледамо у Апатину, након пуних 20 година, колико је прошло од њене посете нашем граду.

Мара Вуковић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *