ИЗЛОЖБА ТАТЈАНЕ ДИМИТРИЈЕВИЋ „НЕЧУЈНЕ ФРЕКВЕНЦИЈЕ“ У ГАЛЕРИЈИ „МЕАНДЕР“

APATIN KULTURA VESTI

У апатинској Галерији „Меандер“ посетиоци могу погледати радове Татјане Димитријевић, уметнице из Сомбора. Изложбу је отворила Јована Момчиловић, уредник ликовног програма Галерије.

Поставка носи назив „Нечујне фреквенције“, на њима доминира ултрамарин боја, а композиције дозвољавају посматрачу да пронађе своју границу звука и светлости у њима.

Фреквенције су настале пре четири године и током тог периода нисам много мењала колорит. Мене је опчинио тај ултрамарин пигмент. Интезитет који успем да постигнем може се остварити само коришћењем тог пигмента директно на слици. Поставка је добила име „Нечујне фреквенције“ зато што сам сматрала да оно што ова боја чини мени исто ће учинити и ономе ко посматра слику, а то је да се осећа спокојно и мирно, изјавила је уметница.

Татјана Димитријевић је посетиоцима објаснила да је њен живот делимично посвећен музици и на овим сликама је покушала да пронађе тон у боји који је паралела са звуком који воли. Тај тон производи спокој који она даље, преко слике, преноси на посматрача. По њеним речима тај тон можемо препознати у православном појању или у фрули Абориџина, као и у музици коју би могли назвати примарном. Те осећаје уметница покушава учинити видљим. У поставци је користила различите материјале, формате слика, плочице, којима је склапала објекте, односно, композиције. За сада је истраживала је плаву, али се окреће и другим бојама, па ћемо у будућности видети и нове колорите на ову тему.

Татјана Димитријевић је рођена 1965. године у Сомбору. Дипломирала је 1988. године на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Душана Тодоровића.  Излагала је на бројним самосталним и колективним изложбама и реализовала преко 20 радионица за децу и младе. Ради као уредник ликовног програма у Галерији „Лаза Костић“ у Сомбору.

Посетиоци апатинске галерије изложбу Татјане Димитријевић могу погледати до 20. фебруара ове године.

М.В

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.