ИЗЛОЖБА СЛИКА ЦВЕТКЕ ХОЈНИK У АПАТИНСКОJ ГАЛЕРИЈИ

APATIN KULTURA VESTI

У петак, 10. маја 2019. године од 19 часова у Галерији “Меандер” ће бити отворена изложба слика Цветке Хојник, уметнице из Словеније.

Цветка Хојник је рођена у Мурској Соботи, Словенија. Дипломирала је на Природословно-техничком факултету Универзитета у Љубљани, одсек за текстил, студијски програм Дизајн текстила и одеће. Студира савремене сликарске технике на Академији за ликовну уметност у класи проф. Горенеца и проф. Вогелника. Излагала је на више од 80 самосталних изложби и учествовала на 130 групних изложби у Словенији и иностранству. За своје стваралаштво примила је више награда и признања. Чланица је Друштва ликовних уметника Марибор, Савеза друштава ликовних уметника Словеније, Аустријског друштва ликовних уметника и Друштва међународних слободних уметника. Има и статус самосталног културног ствараоца.

Месец као вечита инспирација уметника је и једно од наијинтригантнијих небеских тела које привлачи научнике, астрологе, астрономе, физичаре, хемичаре… Вековима су многи сликари, вајари, архитекте, композитори, књижевници и песници у свом стваралаштву величали снагу и моћ месеца. Код ликовних уметника је његово величанство Месец, најчешће представљен као бели или црни круг. Цветка Хојник, реномирана ликовна уметница из Словеније ће своје стваралаштво први пут представити апатинској публици изложбом “Тамна страна месеца” у галерији “Меандер”. Користећи различите технике и материјале у својим сликама, објектима и зидним инсталацијама, ауторка врло вешто увлачи посматрача у свој тајанствени свет “опчињен Месецом”.

Поставка под називом “Тамна страна месеца” у апатинској галерији ће трајати до 23. маја.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *