ИЗ МОГ УГЛА-ШВАЈЦАРСKИ УСЛОВИ, БЕБЕ И БАКА ЈОВАНКА

APATIN DRUŠTVO IZ MOG UGLA SOMBOR VESTI


ШВАЈЦАРСKИ УСЛОВИ

Швајцарси су подржали српску реформу пореског система у нашој земљи и оцењујући градове Апатин је био трећи по ефикасности пописа некретнина и наплате пореза. Све, је рађено по швајцарском моделу, што значи, прецизно.
Сваког Апатинца је обрадовала вест да је наш град тиме награђен са 150.000 швајцарских франака. Али, лично, уочила сам, изјаву председника општине да у другој фази овог пројекта на грађанима је да одлуче где ће средства бити уложена. Речју, грађани би требало да одлучују. То ми се чини нечим новим на нашој локалној сцени. Јер, осим опредљења за самодоприносе, који су се одвијали под сумњивим статистичким подацима, грађани се о другим стварима нису питали. Па ни око самодоприноса у фази његовог трошења, с обзиром да у све лепе жеље и обећања, у пропагандне сврхе, углавном нису испунајване.
Сетим се, по ко зна који пут, опет легендарног пројекта Велнес и Спа центра, у бањи Јунаковић. Силне, готово незамисливе новце добила општина од Пиваре, за откуп земљишта поред Дунава, за потребе њихових бунара. Била је то велика и добра вест. Уз то стигле су донације и од Покрајине. Нико, не зна, колико је пара било за тај пројекат додељено и утрошено.
Али, авај, све је скршено и испарило у зградурину, костур, тог тада најављиваног највећег Велнес и Спа центра, на читавом Балкану. Једно је ипак сигурно, посетици бање са стране, диве се овом сада руглу, закрченом не само коровом, већ и дрвећем које се винуло у висине.
Да не помињем, тзв. Нову пијацу, у којој се партнерски однос јавног и праватног улагања, претворио, у само приватно, а појединци без потписа, очерупали градску касу! Ником ништа!
Због тога, нека грађани, како траже Шварцарци, одлучују. Можда ће то бити добро а можда и не, знајући наш ситносопвеничких инетерс, где је лично испред општедруштвене добробити, наша улица уместо друге… На пример.
Ех, да смо ми Швајцарци! Али, били живи и видели када је овај пројекат у питању. Можда ће се овај Kоперникаски обрт усталити.

БЕБЕ

Но, чини ми се једна позитивна идеја значајнијом од муљања државим парама. Сад у пернзији, професорица хемије у Гимназији, Дренка, која је на бившем Радио Апатину, залагала се за еколошке теме у слушаној емисији „Зелени и Црни лист“, има један, по мени одличан предлог. Реч је о новорођеним бебама чији се родитељи награђују са 500 евра. Скромно, Дренка сматра, да би била добра идеја, да свако новорођенче, уз тај новац буде награђено једном-две саднице, које ће родитељи засадити, неговати, те кад беба порасте рећи: Ево, ово је твоје дрво, брину о њему!
Идеја је, сјајна а еколошка свест бар мало подигнута! На потезу је Месна заједница! Не кошта, али је једноставно и племенито.

СТРАШНО

Бака из Земуна, пишу престонички медији, по имену Јованка (91) је кажњена са 5.000 динара зато што је прелазила улицу мимо пешачког прелаза, или ће пак добити пет дана затвора. Бака Јованка је журила да пре врућине обиђе гроб своје ћерке. Зар полицајац који јој не написао ову казну нема друга после и прекршаје, и да ли такав лик треба уопште да буде у таквој одговорној служби?

Софија Пуалић-Шперо

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *