ИЗ МОГ УГЛА- СТАЗЕ, ЧЕГАРИ, ПРВИ МАЈ И ЋУТАЊЕ

APATIN DRUŠTVO IZ MOG UGLA SOMBOR VESTI

СТАЗЕ

Апатин, као град у којем су бицикла основно превозно средство, озбиљно има дефицит бициклистичких стаза. Чак и у улицама које су потпуно реконстуисане попут Петефи Шандора, није предвиђена бицклистичка стаза. А простора је било, примећују обични грађани, у зони неуобичајено широких тротоара. Иако је ово једна до сада запуштена улица добили најлепши изглед реконструкцјом то не значи да је она и најфункционалнија за саобараћај. Осим естетике не знам зашто би ова улица представљала кључну с обзиром на фреквенцију саобраћаја у њој. Пре бих рекла да је нужније реконструисати уништене бициклистичке стазе у улици Димитрија Туцовића којом се обавља путнички и теретни саобраћај регионалног значаја, са великим бројем возила. Опасност за бициклисте овде је свакодневна, посебно за периоде невремена, кише, снега. Урбанисти би могли размислити и о томе да се деценијама најављивана бициклистичка стаза од бање према Свилојеву поново реактивира. Бар са једне стране коловоза да се изгради попут оне према Мотелу. У највећим светским метрополома бициклистичке стазе пролазе и кроз сам центар тих градова.
Уосталом, бициклистичке стазе нису значајне само за локално становништво, већ за све већи број цикло туриста, који су тренд у овом времену. Зна се да пара нема за све, али сам увек за то, да се оне усмере на наоко ситне изградње, које ће бити у функцији свакодневних потреба грађана.
Одох ја у урабанисте аматере, ипак, ово је само једно запажање о којима причају грађани.

ЧЕГАРИ

Атлетика, посебно трчање, је све привлачнија младима. За то је у нашем граду посебно заслужни брачни пар Горан и Мариана Чегар, који су ову врсту спорта промовисали, пре 18 година. Сећам се тих почетака када се се тренинзи одржавали на бенту код Рибарске централе, а деца се пресвлачила на ледини. И тада и сада се причало о атлетском стадиону крај Дунава који је требало да буде услован и за велике атлетске митинге. Маратонац Горан је посебно истрајавао у овој идеји, али изгледа да је то остао само сан. Чак ни изузетно велики и значајни успеси наших атлетичара, медаље које освајају, нису изгледа довољан мотив, да се идеја стадиона оствари. Светлу тачку представља Дунавски полумаратон када кроз град дефилују многи познати маратонци из света. Опет захваљујући истрајним Чегарима. Браво за њих!

ПРВИ МАЈ

За Првомајске празнике, друштвене мреже и медији су биле преплављени рецептима и саветима за припрему роштиља, печења, котлића и осталих шпеција, него се писало о такозваним радничким правима. Судећи по нама овај празник рада могао би се једноставно назвати празником гурманлука.

ЋУТАЊЕ

Један мој колега се присетио па у својој колумни запазио мисао владике Николаја Велимировића да „кад човек почне да се вежба у ћутању, оно му изгледа ниже од говора, али кад се извежба у ћутању, онда зна да је сваки говор нижи од ћутања“. Све речено.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.