IZ MOG UGLA: POGIBIJA ZBOG LJUBAVI, NIKAD DOBRO, DOBRO JUTRO, POŽELJNA UDRUŽENJA, BURNA SELA

APATIN DRUŠTVO IZ MOG UGLA VESTI

POGIBIJA ZBOG LJUBAVI

Gotovo je pogodila priča, kako je stradao vepar-magulice, Miško, dok je u šumi tražio švaleraciju. Dok su se u šumi partneri preganjali i tražili, kao i mi svojevremeno ko momci i devojke sastajali, naišli lovci. A ko drugi?

Te oni, ne verujući novim puškama nego svome oku, ubiše vepra ljubavnika.

Ima onih koji tvrde, da su dotični lovci, profesinalci, te da ih je tako tragična sudbina jednog ljubavnog para, nije mogla iznenaditi.

Ali, kako je Miško, na neki način nešto između divlje i domaće životinje, on je zpravo emotivno na usijanim društvenim mrežama, prihvaćen kao čovek.

Dakle Miško, bez obzira što si sad u drugom svetu, ostaćeš upamćen kao ljubavnik. I to u prigrevačkoj šumi. A tamo je ljubav uvek divlja i nepredvidiva. Tako bar kruže abrovi čaršijom.

A, ako je ljude pogodila tragična sudbina ljubavnika Miška, što jeste bez zeza, znači da se ipak vraćamo majci prirodi.

NIKAD DOBRO

Imamo mi nekako uvek za sve odgovore. Za Novu godinu nije bilo ništa, za Srpku nije bilo nešto. Ali šta je to u odnosu šta mi uopšte očekujemo. Samo maliciozni mogu da imaju primedbe. Oni kojima ništa nije dobro i kad je dobro.

Mene praznici ne uzbuđuju. Bilo ih valjda previše u privatnom životu bivše ex YU, pa sam se zasitila.
Jel Srpska, jel ne Srpska, jel ova ili ona. Ma baš nas briga u budućem 22. veku.

Ko shvati, shvati!

DOBRO JUTRO!

Dobro jutro Bane! Kao što svima poželiš uz gitaru. Uvek si bio u senci, jer se ne želiš eksponirati, nije ti to u prirodi, ali si jedan po meni i mnogim drugim od najvećih apatinskih senzibilitija. Neka ovog puta puta bude „Sweet child in Time“. Za „Dobro jutro“, a ja bih ga nazvala „Dan“. A mogao bi jedno jutro da počneš sa Janis Joplin. Vrlo bi se radovali oni koji cene tvoj izbor muzike!

POŽELJNA UDRUŽENJA

Ne mogu a da ne primetim da sam prijatno iznenađena što se Udruženje građana Moj Apatin angažovalo i na dočeku nordijske delegacije opštini jer ti momci, entuzijasti, sigurno imaju šta da kažu i predstave. Te, svrha udruženja građana i jeste društveni angažman za dobrobit zajednice. Ovom udruženju se priključuje uskoro novim angažmanom netom osnovano udruženje „Plovarica“. Za početak oni će se baviti ekološkim problemima, nastavljajući tradiciju „Plavog Dunava“, koji je burnih godina 2.000-te, uspelo da napravi nekoliko prekograničnih projekata, na zaštiti prirode uglavnom vezanih za Dunav i specijalne rezervate prirode.

Rečju, više udruženja više ideja i angažmana. Dalje od politike. Udruženja ne trebaju biti jedni drugima konkurencija, već komplementarni mrežni sistem, u kome je u centru pažnje interes građana.

BURNA SELA

Eh, kako ispade u omalenoj apatinskoj opštini sa četiri sela ( Sombor ima 15) da se svališe sve Scile i Haridbe. Te u eko selu Svilojevo otrovani orlovi krstaši, te u Sonti neki klinci zakuvaše međunacionalnu čorbu… Ajd da se konačno suočimo sa stavrnim problemom. U svim slučajevima.

autor: Sofija Pualić Špero