ИСПЛАТА МИНИМАЛЦА- ДЕТАЉНО УПУСТВО

EKONOMIJA IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Министар финансија Синиша Мали рекао је да ће први минималац бити исплаћен у првих седам до десет дана маја.

Kада је реч о уплати бесповратних новчаних средстава из буџета, у износу од око 30.000 динара, на њих имају право: предузетник, предузетник паушалац, предузетник пољопривредник, предузетник друго лице, правна лица која су разврстана као микро, мала и средња.
Да ли је оно што држава исплаћује плата или додатак на плату?

-За оне који имају новца, је додатак на плату. За оне који немају је плата – рекао је Мали на конференцији за медије.

Мали је рекао да би привредници остварили помоћ државе у виду исплате три минималца, потребно да ураде само две ствари – да у пореској пријави коју подносе сваког месеца као датум почетка плаћања пореза ставе 4. јануар 2021. године и да на порталу Пореске управе потврде преко које пословне банке желе да им се новчана помоћ исплати.

Kако је објаснио, поједина привредна друштва и предузетници имају само један рачун, те ће исплата ићи аутоматски, док они који имају рачуне у више банака требало би да одаберу преко које банке желе да им се исплати помоћ.

-Све остало ће држава урадити. Гледали смо да буде једноставно, брзо и ефикасно, наша жеља је била да што пре тај новац дође на рачуне запослених, истом брзином као што смо испунили помоћ за пензионере за једнократну помоћ – рекао је Мали

Према његовим речима, приврединици са пријављивањем могу да почну од понедељка, 13. априла, а које ће, каже, трајати до краја месеца.

Kаже, да привредник аутоматски постаје део програма који се односи на уплату минималне зараде за све запослене.

Прогоноза је да ће се тај процес у Србији завршити крајем априла, додајући да се исплата првог минималца може очекивати у првој недељи маја.

-Обавезе послодаваца, као што сам већ рекао, је да не отпушта запослене три месеца након исплате последњег минималца – рекао је Мали, што, мисли да је „већ октобар“.

Наш циљ је одржање достигнутог нивоа запослености и помоћ онима којима је најпотребнија, то је приватни сектор. Очекујемо да фирме задрже запослене. Биће опет борба за сваког запосленог, рекао је .
Истакао је и да уколико је предузетник сам запослен такође има право на мере.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.